Topit palivovým dřevem se vyplatí, musí být však alespoň dva roky vyschlé

31. srpen 2024

Náklady na energie stoupají, ale stále i při tom všem zdražování platí, že nejlacinější je topení dřevem. Kdo má les nebo zvládne samovýrobu, ušetří hodně peněz. Pokud si necháte dříví přivézt, většinou ho firmy nabízejí nařezané na míru vašich kamen a naštípané, je to stále lacinější než uhlí, plyn nebo elektřina.

Kdo má venkovní dřevník nebo prostory, kde může dříví vyskládat a neprší na něj, by měl po nákupu počkat alespoň dva roky, než dříví vyschne. Jaké dříví kupovat: měkké, nebo tvrdé?

„Na zatápění bych použila měkké dřevo. Rychleji hoří a dá vyšší nástup tepla a tedy i prohřátí spalinové cesty, aby měla správný tah. Na samotné vytápění je lepší dříví tvrdé, hoří pomaleji a má vyšší výhřevnost,“ říká Dana Malinovská, revizní technik a kominík z Plzně.

Ani v extrémně horkém létě čerstvě nařezané a naštípané dřevo nevyschne. Za rok mohou vyschnout maximálně soušky. Nemusíte si kupovat měřák na měření vlhkosti dřeva, zkuste potěžkat polínko 2 roky vyschlého dřeva a stejné, co vám firma přivezla. Ve hmotnosti ten rozdíl velice rychle poznáte.

Návštěvníci mají hned u ohniště vždy připravené dřevo a vodu na uhašení ohně

Pokud skladujete dřevo ve venkovních prostorách, kde na něj neprší, vyschnutí trvá minimálně 2 roky, podle velikosti polen. Ve sklepě dřevo nevyschne. Proto je vždy lepší mít rezervy, které budeme „točit“ a na jejich místo dokupovat dřevo nové.

Malé doporučení: složení dřeva by mělo být cca z 1/4 měkké a ze 3/4 tvrdé. Pokud používáte kuchyňský sporák na vaření, bude záležet i na tom, co budete vařit. Pro rychlé teplo při vaření se hodí lépe měkké dříví, ale pro pečení tvrdé.

Dřevařské firmy nabízejí i dřevo vyschlé, ale to bez znalostí laik nepozná. Může napovědět cena. Dana Malinovská se setkala mimo jiné i s případem, kdy musela u zákazníka po topné sezóně čistit a frézovat zadehtovaný komín. Paní tvrdila, že si 100% koupila suché dřevo. Cena na faktuře ale odpovídala ceně běžného čerstvého štípaného dříví. Ten, kdo bude prodávat opravdové suché dřevo, skladované 2–3 roky tuto službu musí do ceny promítnout.

Co s dřevem, které nestačilo plně vyschnout

Pokud budete topit mírně vlhkým dřevem, nezavírejte hlavní přívod vzduchu. Komín sice jemně zadehtujete, ale ne tak kriticky, než když budete přívod vzduchu dusit a zabraňovat správnému hoření měkkého dřeva. Mějte ale na paměti, že účinnost výhřevnosti u mokrého dřeva prudce klesá.

Dřevěné pelety a brikety hoří třikrát déle než dřevo, jsou ale dvakrát dražsí

Kombinovaná kamna na dřevo a pelety by měla vyřešit problém mokrého dřeva. Na trhu pelety nabízí spousta výrobců. Zaměřte se na jejich složení a kvalitu. Jsou také různé třídy pelet. Pro topení peletovými kamny mají někteří výrobci výjimku z nerezových komínových vložek na záruku těchto vložek. Jsou to většinou laciné pelety, do kterých je přimíchaná drť z dřevotřísky, ve které jsou epoxidová lepidla a další věci. Spaliny této „směsi“ mohou za rok „sežrat“ i novou nerezovou vložku komína za spoustu peněz.

Poslechněte si reportáž Hobby magazínu.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio