Torzo baťovského mostu v Ludkovicích mizí, obec tak přichází o jednu ze svých dominant

14. srpen 2023 16:04

V Ludkovicích na Zlínsku začali 14. srpna 2023 s demolicí mostu, který měl být součástí Baťovy rychlostní silnice a propojit Zlín a lázně Luhačovice. Obec tak přijde o svou dominantu.

Betonový mostní oblouk v Ludkovicích, který měl být za éry Bati součástí rychlostní silnice spojující Zlín s lázněmi v Luhačovicích, mizí. 14. srpna 2023 začala jeho demolice. Bourán je z důvodu špatného technického stavu, tedy kvůli bezpečnosti řidičů a chodců.

O demolici mostu rozhodlo zastupitelstvo kraje už před dvěma lety. Peníze na bourání se ale našly až nyní. Demolice bude stát asi sedm milionů korun.

Bourání má své příznivce i odpůrce. Nelíbí se například části obyvatel obce, námitky měli i historici. Přestože most není chráněnou památkou, tak je podle nich jedním z mála dokladů plánované dálniční sítě z první republiky a i neobvyklou zajímavostí pro turisty.

Demolice a omezení v dopravě

Od 14. do 31. srpna bude silnice pod podjezdem zcela uzavřena. Stavbaři při demolici vybudují provizorní stezku pro pěší o šířce dvou metrů, která umožní pohyb lidí kolem staveniště po celou dobu odstraňování podjezdu. 

Objízdná trasa pro automobily vede přes Březůvky, Doubravy, Hřivínův Újezd, Kaňovice a Biskupice na Zlínsku. I tam je ale potřeba počítat se zdržením. Mimo uzavírku v Ludkovicích bude komplikovat dopravu na trase Uherský Brod-Zlín i částečná uzavírka Biskupice-Hřivnův Újezd (od 21. srpna do konce října, v prvních dnech oprav řízeno regulovčíky) a probíhající opravy v obci Velký Ořechov. 

Další dopravní informace včetně mapy stacionárních radarů najdete na rozhl.as/dopravaZL.

Při zahájení demolice byla s mikrofonem i redaktorka Českého rozhlasu Zlín Leona Nevařilová a zaznamenala mimo jiné i názory místních obyvatel.

Spustit audio

Související