Tovačovský zámek chátrá. Opravy by měly začít po skončení návštěvní sezóny

24. červenec 2019

Nad průchodem u Pernštejnské věže při vstupu do tovačovského zámku visí záchytná síť. Chrání návštěvníky před odpadávající omítkou. Zabránit by měla i případnému pádu tašek ze střechy, kterou opravují dělníci. V havarijním stavu jsou ale i mnohé další části původně renesančního zámku.

„Když je velký vítr a podfoukne to nějakou škvírou, tak se střecha loupe jako perník. Je to havarijní stav,“ říká kastelánka tovačovského zámku Květa Zajícová. Díváme se na střechu správní budovy. Dělníci z ní právě odstraňují starou krytinu a vyměňují ji za novou. Ve velmi špatném stavu je i sousední Pernštýnská věž. Drolí se z ní omítka.

„Když se pod ni dostane vlhkost, tak se opravdu drolí ve velkých krách a odpadává nejen na sousední střechy, ale i dolů, kde by mohla někoho zranit,“ popisuje kastelánka.

„Děláme jen bezpečnostní kroky, abychom zabránili opadu omítka, protože není zracovaná pojektová dokumentace. Vše se řeší s památkovou péčí,“ říká lidovecký starosta Marek Svoboda.

Schodiště vede do obřadní síně, kde se konají všechny významné události města. Jeho oprava je teď jednou z priorit tovačovské radnice. Nevíme rozsah těch prací, nevíme jestli budeme dělat opravu celého schodiště nebo jen dílčí opravy. Prozatím není projektová dokumentace a rozsah oprav není znám,"uzavírá starosta, který chce opravy přesto zahájit už po skončení letošní návštěvní sezóny.

autor: kra
Spustit audio