Továrna na obytné moduly v Supíkovicích končí. Podle nového vlastníka není poptávka dostatečná

21. prosinec 2017

Ještě před rokem a půl kvůli uprchlické krizi nabírala posily, teď se chystá všech více než 250 zaměstnanců propustit. Továrna na výrobu obytných kontejnerů v Supíkovicích na Jesenicku ke konci března končí. Nový majitel, celoevropská společnosti Algeco, už nemá zájem ji dál provozovat.

Desítky zaměstnanců supíkovické továrny nečekají zrovna veselé Vánoce. Nový majitel jim oznámil, že dostanou výpověď. Dárek, který nikoho nepotěšil. „O něčem se mluvilo, ale že to vezme takový spád a bude se to týkat všech a hned, z toho jsem velice překvapený,“ posteskl si jeden z montážních dělníků Ladislav Příhoda.

Výpovědi mají podle jeho kolegy Petra Pěčka čekat všichni v lednu. „Naznačili nám, že se to bude prodávat, s tím, že do března se musí stihnout všechny zakázky, které jsou nasmlouvané. Potom dostaneme dvouměsíční až tříměsíční odstupné, podle toho, jak je tam kdo dlouho zaměstnaný,“ vysvětluje.

Poptávku dříve zvýšila uprchlická krize

Nový vlastník se pro zavření závodu rozhodl kvůli nadbytečnosti a poklesu zakázek. Ještě před rokem a půl měli dělníci práce nad hlavu. Tehdy ze Supíkovic odjíždělo denně několik kamionů s moduly. „Tomu se opravdu nedá říkat jinak než poptávkový šok. Máme naplněnou výrobu, pracujeme na zakázkách. Cílem je ubytovat uprchlíky,“ říkal tehdejší marketingový ředitel společnosti Jan Petr.

Dnes už ale dělníky uprchlická krize neživí, jak uvedl Róbert Bordás, jednatel společnosti Algeco pro Českou a Slovenskou republiku, která supíkovický závod tento měsíc koupila: „Musíme podotknout, že Algeco má ještě jednu fabriku na Moravě. A po odeznění velké poptávky po modulárních jednotkách díky uprchlické krizi v roce 2016, současná poptávka není dostatečná pro udržení firmy.“

Zpráva udivila předsedu Okresní hospodářské komory Bořivoje Mináře. Je ale přesvědčený, že aktivní dělníci si práci v regionu najdou. Poptávka ze stran ostatních firem je podle něj velká. „O ty volné pozice, které tady jsou, bude trochu tlačenice. Je potřeba na nic nečekat a ucházet se. Podniky samozřejmě hledí na tu aktivitu. Jestli někdo má zájem o práci, má větší šanci, že bude zaměstnán, než někdo, kdo tam přijde, jen aby dostal razítko,“ dodává Minář.

Přesto se dá očekávat, že míra nezaměstnanosti na Jesenicku poroste. Už tento měsíc ji ovlivní bývalí zaměstnanci strojírenského závodu Hard.  V evidenci úřadu práce jich skončilo 90.

autor: aja
Spustit audio