Tradiční festival Dvořákova Olomouc letos neproběhne, nejsou na něj peníze. Škrtat bude i Moravské divadlo

22. únor 2023 11:09

Vedení olomoucké Moravské filharmonie musí letos zrušit tradiční mezinárodní festival Dvořákova Olomouc. Důvodem je nedostatek peněz. Díky přehlídce do Olomouce mířili hudebníci z celého světa, pravidelně ji navštěvovalo v průměru 1400 posluchačů. Místo festivalu Moravská filharmonie uspořádá v květnu rozsahem menší akci s názvem MFOpen.

„Pevně věříme, že v nějaké formě pořádání festivalu se Moravská filharmonie vrátí a ten festival se opět na scéně objeví,“ doufá ředitel Moravské filharmonie Jonáš Harman. Přehlídka stála v průměru dva miliony a peníze jsou i důvodem jejího letošního zrušení.

Dlouhodobě je podfinancovaná i sousední instituce Moravské divadlo, druhá kulturní příspěvková organizace města. „U obou institucí je teď neudržitelné vůbec to, aby pokryly ještě letošní rok. Na zastupitelstvu budeme předkládat vykrytí mzdových prostředků na provoz těchto dvou institucí, aby vůbec mohly existovat do konce tohoto roku. Pokud bychom toto neudělali, tak budeme muset začít propouštět už teď na jaře,“ přiznává náměstek primátora Viktor Tichák za koalici ProOlomouc a Piráti

Pro MFO pět milionů, pro MDO dvanáct

Olomoučtí zastupitelé tak v březnu budou schvalovat další částky k vykrytí nezbytných financí obou institucí pro letošní rok. Pro Moravskou filharmonii pět, pro Moravské divadlo dvanáct milionů. I tak ale musí ředitel Moravského divadla David Gerneš škrtat v programu.

„V tomto kalendářním roce jsme byli nuceni zrušit jednu z premiér tak, abychom byli schopni vůbec ufinancovat celý chod. A v případě, že březnovým zastupitelstvem neprojde návrh na navýšení rozpočtu, tak by došlo k hrubému omezení činnosti Moravského divadla a de facto by to znamenalo zrušení jednoho ze souborů, které toho času Moravské divadlo má,“ uvažuje Gerneš.

V tomto kalendářním roce jsme byli nuceni zrušit jednu z premiér tak, abychom byli schopni vůbec ufinancovat celý chod.

David Gerneš, ředitel Moravského divadla

Radnice proto pracuje na dlouhodobém financování obou institucí. Ve hře je i jejich fúze. Pokud by se oba orchestry či instituce spojily, jednalo by se podle Viktora Ticháka o první takové propojení v České republice. Jednu z prvních schůzek se zástupci filharmonie, divadla i odborníků plánuje náměstek primátora Viktor Tichák na 27. února. Konkrétní postup by pak měli olomoučtí zastupitelé projednat na svém červnovém zasedání.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio