Tradiční krkonošský recept chudých horalů – houbovec

Za tradičním horským jednoduchým receptem, který zužitkuje zbylé rohlíky a houby jsme vyrazili do našich nejvyšších hor – Krkonoš. Návštěvníkům ho dnes nabízí díky babičce majitele v restauraci Enzian v Peci pod Sněžkou. Dát si ho můžete jako přílohu ke guláši nebo masu, jako předkrm nebo jen tak. Jak se takový houbovec vlastně dělá, nám prozradil tamní šéfkuchař František Šimek.

Restaurant Enzian

Roubený dům byl postaven tradiční technologií v roce 1928. Ve 30. letech ho upravil Josef Bradler a otevřel tam obchod s potravinami, smíšeným zbožím a lahůdkami. Když zabrali Sudety Němci, dostal se dům do majetku obce Pec pod Sněžkou. Ta jej vlastnila i po roce 1945, kdy byl všechen ostatní německý majetek zkonfiskován ve prospěch státu.

Restaurace Enzian v Peci pod Sněžkou

Od roku 1947 tam byla provozovna holiče. Na konci 60. let, když se i v Peci začal rozvíjet turistický ruch, převzaly roubený dům Krkonošské interhotely a po přestavbě v roce 1970 vznikl brzy velmi oblíbený bar Enzian Gril. Na svou dobu vyhlášený podnik. Po roce 1994 převzal v privatizaci restauraci Alan Tomášek, který vede podnik dodnes a z jeho rodiny pochází i recept na houbovec.

Houbovec:

3 rohlíky, 3 celá vejce, 2 dcl mléka, hrst sušených hub, 3 dcl vývaru, trochu muškátového oříšku, 1 stroužek česneku, 50 g slaniny, ½ cibule, olej, oříšek másla, strouhanka (na vysypání formy)

Postup:

Rohlíky nakrájíme na kostky a namočíme v mléce. Mezitím povaříme sušené houby v trošce vývaru. Dále si nakrájíme cibuli najemno a slaninu na kostky. Cibuli i slaninu orestujeme na oleji s trochou másla do sklovata. Necháme zchladnout a přimícháme k namočeným rohlíkům.

Houbovcová směs

Do směsi rozklepneme tři celá vejce, přidáme 1 stroužek najemno nasekaného česneku a namočené houby. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.

Hmota by měla být vláčná a lehce přesolená. Pečením se totiž výrazná slanost srovná. Posléze si vymažeme nějakou zapékací formu (pekáček nebo srnčí hřbet) olejem a vysypeme strouhankou. Do formy pak dáme směs na houbovec a pečeme ve vyhřáté troubě na 150 ˚C asi 40 minut.

Těsně před dokončením houbovce zvýšíme teplotu v troubě na 180 ˚C. Hotový houbovec poznáme podle zapíchnuté špejle (nelepí se) nebo tak, že se okraje houbovce odchlipují od stěn pekáčku.

Podáváme nakrájený na plátky se šalotkovým tvarohem, osmaženou cibulkou a opečenou slaninou.