Tradiční výlov v Tovačově bude letos kvůli zhoršující se epidemiologické situaci ve velmi omezené míře

27. září 2020

Bez stánků s rybími dobrotami a bez veškerých doprovodných akcí. Takový letos bude výlov Hradeckého rybníka v Tovačově na Přerovsku. Tradiční veřejný výlov si vždy nenechají ujít tisíce lidí, tentokrát se ale bude konat jen ve velmi omezené míře. A to kvůli zhoršující se epidemiologické situaci.

Tovačovské jezero

Rybářský technik Petr Zachar připlouvá se svojí plechovou loďkou ke kraji rybníka, tak abych do ní mohla za ním naskočit. Poplujeme krmit. Po vodě se přemísťujeme ke korbě nákladního auta, která je plná zrní.

Obilí ale tvoří jen minimální část potravy zdejších ryb. Převládá ta přirozená. Teď tři týdny před výlovem už mají ukázkové míry. „Naší hlavní chovanou rybou je kapr, pak je tady malé množství amura, tolstolobika a potom i dravé ryby, jako je štika, sumec a candát,“ říká Jiří Zahradníček, vedoucí tovačovského rybářství.

Krmení ryb v Tovačově

Už teď je ale jasné, že tradiční veřejný výlov, který tovačovští rybáři vždy pořádají, letos vzhledem k hygienickým opatřením v souvislosti s koronavirovou nákazou pořádat nebudou. „Chceme tady nechat prodej živých ryb, dravých ryb, prodej pstruha, ale občerstvení musíme vypustit, byla by to pro nás komplikace. Doufám, že budeme moct prodávat ryby alespoň na Vánoce, to je pro nás velký zisk a částečně tím nahradíme ztráty,“ přeje si Jiří Zahradníček.

autor: kra
Spustit audio