Tragická událost na FF UK nabourala jistoty. V krizi není ostuda vyhledat pomoc, říká psycholog

4. leden 2024

Budou to dva týdny od střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Tragická událost zasáhla spoustu lidí včetně studentstva. „Výrazně to nabouralo nějakou míru jistoty a pocit určitého bezpečí,“ říká psycholog Jan Kulhánek.

„Nastal šok, který se u někoho projeví tak, že se sesype a má intenzivní emoce, většinou velké úzkosti, lítost, smutek, vztek. Někdo jiný, a je to také normální reakce, v rámci toho šoku nemá žádné velké emoce a je spíš nastavený na nějakou míru aktivity a potřebuje v tu chvíli něco dělat a moc si neuvědomuje ten velký zásah, a ten přijde obvykle se zpožděním někdy hodin nebo dnů,“ vysvětluje psycholog Kulhánek.

Jan Kulhánek

„Po prvním šoku začíná probíhat postupné zpracovávání toho, co se stalo a k tomu nám může dost pomoct mít přiměřené množství relevantních informací a nějaká míra bezpečí, jako je například domov nebo kontakt s blízkými,“ popisuje. „Je dobré na ty myšlenky a emoce nebýt sám. Pokud někoho takového nemám nebo to nestačí, měl bych na to sdílení a ventilování přetlaku vyhledat odbornou pomoc. Není ostuda se v krizi na někoho obrátit,“ uzavírá.

Během ledna bude na náměstí Jana Palacha probíhat Měsíc pro fakultu, nejrůznější setkání a podpůrné akce pod záštitou FF UK. Více informací najdete na webu fakulty.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.