Tragickou nehodou mezi Holicí a Novými Sady se znovu zabývá soud. Posudky znalců se rozcházejí

2. listopad 2018

Krajský soud v Olomouci začal projednávat odvolání Josefa Ondrýska. Za smrt dvou dětí při tragické nehodě mu už dříve okresní soud nepravomocně uložil šest a půl roku vězení a zákaz řízení na deset let. Nehoda se stala letos v březnu na předměstí Olomouce. Obžalovaný řídil opilý. Posudky soudních znalců o průběhu nehody se ale liší.

Soud vyslechl dva znalce. Jejich posudky se v popisu toho, co se 29. března letošního roku na silnici mezi olomouckými městskými částmi Nové Sady a Holice stalo, výrazně liší.

„My jsme u té nehody nikdo nebyli, nevíme, jaké byly vzdálenosti, a můžeme vycházet čistě z výpovědí. Faktem je, že se nesrazili a že ona vyjela mimo vozovku na tu nezpevněnou krajnici až asi osm metrů za touto nehodou,“ uvedl soudní znalec Petr Vlk.

Podle obžaloby byl Josef Ondrýsek opilý a nevěnoval se řízení. Narazil do dvou dodávek stojících na křižovatce. Jedna z nich vyjela do protisměru, kudy v tu chvíli projížděla řidička felicie. Ve snaze zabránit střetu se autu vyhnula, dostala ale smyk, vyjela mimo vozovku a narazila postupně do dvou stromů. Při nehodě zemřely dvě děti. Podle Vlka se ale situace odehrála jinak. „Ten náraz vozidla alfa pana Ondrýska do vozidla ford byl až po projetí vozidla felicie tím předpokládaným místem střetu, ke kterému nedošlo,“ tvrdí Vlk.

S tím nesouhlasí druhý znalec Ladislav Mandák. Vypočítané hodnoty druhého znalce několikrát označil za technicky nereálné a mimo realitu. „Ten prostor na vyhnutí tam byl, s tím, že to skončilo fatálně. Prostor na brždění nebyl. Můj závěr je, že tyto dvě nehody spolu úzce souvisí,“ řekl s tím, že jeho posudek se shoduje také s výpověďmi všech svědků: „Jedná se o technicky přijatelnou variantu, která odpovídá všem podkladům obsaženým ve spisovém materiálu.“

Soud odročil jednání na 7. listopadu, kdy také vynese rozsudek. Ondrýsek na něj totiž čeká ve vazbě, která mu končí jen o týden později.

autor: tas
Spustit audio