Transfuzní stanice čeká hubenější období. Dárců je v letě méně, potřeba krve přitom neklesá

14. červen 2023 09:58

Transfuzním stanicím se v létě každoročně snižují krevní zásoby. Důvodem je to, že pravidelní dárci vyráží na dovolené, v případě návštěvy zahraničí pak nemůžou nějakou dobu krev darovat. Stejně jako lidé, kteří měli klíště. Nemocnice si tak musí často s krevními zásobami vypomáhat.

Každý dárce je pro transfuzní oddělení důležitý, o to víc během léta. Tehdy dárců ubývá kvůli dovoleným, po kterých navíc nemůžou v případě návštěvy zahraničí po určitou dobu krev preventivně darovat.

Podle primáře hematologicko-transfuzního oddělení Štefana Repovského je pokles počtu dárců přes léto značný. „V letních měsících se odběry pohybují kolem 250 za měsíc. Určitě bychom potřebovali 300, 350. V těch lepších měsících, jak je podzim, předvánoční období, tak tam míváme někdy i více než 400 dárců za měsíc,“ přibližuje Repovský.

V letních měsících se odběry pohybují kolem 250 za měsíc. Určitě bychom potřebovali 300, 350.
Štefan Repovský, primáře hematologicko-transfuzního oddělení v Přerově

V nemocnicích zároveň během léta nijak neklesá spotřeba krevních transfuzí. Zdravotníci je častěji potřebují kvůli letním úrazům a nehodám na silnicích. „Nejen motorkáři, ale i cyklisté. Těch úrazů je hodně. I horská turistika vede k tomu, že opravdu vidíme větší spotřebu krve pro traumatické příčiny. Na druhé straně v posledních dvou letech vidíme to, že hodně našich dárců, když je zveme, tak jsou zrovna po úraze. Takže i samotný dárci se vyblokují na pár měsíců,“ uvádí Repovský.

Transfuzní oddělení si proto podle Repovského v případě nedostatku krve vypomáhají a i v létě se snaží dárce krve k odběru motivovat prostřednictvím speciálních odběrů nebo drobných dárků.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související