Trať mezi Kojetínem a Nezamyslicemi čeká modernizace. Zástupci správy železnic jednají o výkupech pozemků

13. červenec 2023 13:15

V roce 2025 by měla začít modernizace trati mezi Nezamyslicemi a Kojetínem na jihu Olomouckého kraje. Zástupci Správy železnic už proto jednají s majiteli potřebných pozemků o jejich výkupu. Týká se to například obyvatel Němčic nad Hanou na Prostějovsku, kde nová trať povede přes současné zahrádky a pole. Plánovaná stavba je součástí modernizace železnice spojující Brno a Přerov.

Správa železnic začala s obyvateli města jednat o výkupech pozemků, po kterých železnice povede. Podle nezávislého starosty Němčic nad Hanou Martina Ernsta je potřeba vyřešit požadavky některých vlastníků. „Jsou případy, kdy projde trať středem pozemku, a po stranách by zůstaly dvě malé parcely. V některých případech jsou tak malé, že by se je vlastníkovi nevyplatilo obhospodařovat,“ říká starosta.

Jsou případy, kdy projde trať středem pozemku, a po stranách by zůstaly dvě malé parcely.
Martin Erst, nezávislý starosta Němčic nad Hanou

Problém s přepůlením pozemku mají i místní myslivci. „Z našeho pozemku je to zhruba 500 metrů čtverečních, kdy bychom přišli o tři garáže a studnu,“ popisuje Milan Ševčík, předseda mysliveckého sdružení Němčice nad Hanou. Od projektantů trati podle něj myslivci po jednání nakonec získali příslib, že část stavby posunou tak, aby do jejich pozemku nezasahovala. „Žádné záruky nejsou, ale slib máme,“ dodává Ševčík.

Pozemek myslivců v Němčicích na Hané, na němž stojí i garáže

Podle mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy v případech odkupů celých pozemků už jejich majitelům poslali návrhy smluv. V případě, že trať pozemky dělí, aktuálně úředníci zapisují geometrické plány na katastrech a teprve poté vlastníkům těchto pozemků zašlou návrhy smluv.

Zahájení na počátku roku 2025

„Ve většině případů předpokládáme ukončení jednání do závěru letošního roku. Samotné stavební práce mezi Nezamyslicemi a Kojetínem bychom chtěli zahájit na počátku roku 2025,“ sděluje Gavenda.

Po modernizaci bude trať dvoukolejná a počítá s rychlostí vlaků až 200 kilometrů za hodinu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Autor: Barbora Taševská, Martin Pospíšek

Spustit audio