Třemi lety vězení potrestal soud propagátora léčebného konopí za opakované pěstování rostlin

4. prosinec 2019

Tři roky vězení. Tento trest vyměřil v úterý prostějovský okresní soud známému propagátorovi léčebného konopí Dušanu Dvořákovi. Za opakované pěstování rostlin s vyšším podílem účinných látek, než povoluje zákon, mu hrozilo až 10 let za mřížemi. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se proti němu na místě odvolal.

Dušan Dvořák stanul před soudem kvůli pěstování stovek rostlin konopí už poněkolikáté. Před budovou se sešlo několik desítek jeho podporovatelů. Kvůli velkému zájmu si lidé museli zažádat o lístky, aby se do soudní síně dostali. Řada z nich pak čekala na chodbě.

„Obžalovaný magistr Dvořák spáchal trestný čin podle §283 trestního zákoníku tím, že bez povolení přechovával psychotropní látky,“ uvedl státní zástupce Jaroslav Miklenda. Dvořák patří k známým propagátorům léčebných účinků konopí. Jeho rostliny ale podle policejního vyšetřování obsahovaly více THC než povoluje zákon. Obhajoba proto navrhovala vyslechnout některé svědky.

„Jednou skupinou byli v podstatě pacienti, kterým můj klient poskytl v minulosti nějakou pomoc prostřednictvím léčivého konopí. Druhou skupinou byli odborníci, se kterými spolupracoval v rámci svého výzkumu. Hlavně to bylo důležité ve vztahu k hodnocení společenské škodlivosti jeho jednání,“ uvedla Dvořákova obhájkyně Zuzana Kožnárková. Soud ale výpovědi zamítl s tím, že stačí jejich písemné vyhotovení. Jednání v soudní síni, kterému přihlížela třicítka Dvořákových známých, bylo velmi emotivní.

Po závěrečné řeči Dušana Dvořáka se rozezněl potlesk, přestože projevy sympatie jsou v soudní síni zakázány. Podle státního zástupce se Dvořák staví do role mučedníka.

„On ví, že v České republice je tento způsob pěstování konopí zakázán. Neustále poté, co je za to odsuzován, páchá tuto trestnou činnost dál. Celé jeho vystupování v trestním řízením se vede v tomto duchu. Nejenom před soudem, ale i v písemném podání ať už soudu nebo státnímu zastupitelství,“ dodal Mikledna.

Za pravdu mu dal soud, který vyhověl jeho návrhu a poslal Dušana Dvořáka na tři roky do vězení s ostrahou. Rozsudek ale není pravomocný, Dvořák se na místě odvolal. Státní zástupce odvolání podávat nebude.

autor: tas
Spustit audio