Třetí dítě aneb Sec-mazec. Ještě nenarozené dítě vypráví příběh své matky, svých sourozenců i svůj...

21. duben 2024

Vtipný a zároveň křehký příběh, který vypráví ještě nenarozené dítě, napsala spisovatelka Daniela Fischerová. V rozhlasovém zpracování povídky Třetí dítě aneb Sec-mazec předvádí své originální hravé herectví Barbora Hrzánová.

Čte: Barbora Hrzánová
Napsala: Daniela Fischerová
Dramaturgie: Alena Zemančíková
Zvukový mistr: Miloš Kot
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v roce 2011

Dítě, které teprve čeká na příchod na svět, vypráví příběh své matky, svých sourozenců i svůj. Maminka už o dvě děti přišla a teď se jenom modlí, aby to tentokrát dobře dopadlo…

Povídku Třetí dítě aneb Sec-mazec načetla herečka a rodačka z Českých Budějovic Barbora Hrzánová ve studiu Českého rozhlasu v roce 2011.

Barbora Hrzánová a České Budějovice

Barbora Hrzánová se v Českých Budějovicích narodila před šedesáti lety – 22. dubna 1964. Jejím otcem byl herec Jiří Hrzán. Maminka pracovala jako zdravotní sestra, ale i v její rodině byly herecké geny. Její otec Áda Šmíd patřil k výrazným osobnostem Jihočeského divadla.

U prarodičů v Českých Budějovicích také budoucí herečka po rozchodu svých rodičů vyrůstala. „Bydleli jsme v herečáku,“ vzpomínala v jednom z rozhovorů. „Jeho součástí byl dvůr, kde rostla hruška. Bylo to úžasné, byla nás celá parta hereckých dětí. Na dvoře byly sklady starších kulis, truhlárny tam měly prkna a ještě tam byl dole dvorek, kde bydlela rodina Bendíků, moji romští kamarádi.“

Na onom dvoře hrály děti vlastní, často prý dost drsné příběhy. „Jednou byla na programu hra z francouzské revoluce, já představovala revolucionáře, ve finále oběšeného. Dali mi kolem krku smyčku z drátu uvázanou ke klepadlu na koberce, a když mi podrazili nohy, naštěstí drát praskl. Akorát jsem si vyrazila dech,“ vyprávěla Barbora Hrzánová.

Daniela Fischerová

Daniela Fischerová (1948) vystudovala dramaturgii a scenáristiku na pražské FAMU. Od roku 1972 působila ve Filmovém studiu Barrandov, v letech 1973 a 1974 jako odpovědná redaktorka nakladatelství Orbis a poté ve svobodném povolání.

Od poloviny 70. let se věnuje básnické a prozaické tvorbě pro děti a tvorbě dramatické. Uplatnila se jako autorka scénářů celovečerních i televizních filmů.

Je autorkou řady rozhlasových her. Podle její knížky Pohoršovna, což je příběh o škole, kde napravují příliš hodná strašidla, vznikla patnáctidílná četba pro děti.

Spustit audio

Související