Tři obce na Kojetínsku přepracovávají projekt na stavbu kanalizace. Čekají na ni už sedm let

7. březen 2018

Obyvatelé několika obcí na Kojetínsku se po letech pravděpodobně dočkají nové kanalizace. V Lobodicích, Oplocanech a Polkovicích na ni čekají už od roku 2011. Tehdy obce kvůli projektu založily spolek Povaloví a dostaly na něj dotaci. První výběrové řízení na zhotovitele ale bylo neúspěšné. Teď spolek chystá druhý pokus.

„Já za svoji rodinu můžu říct, že my se na kanalizaci těšíme a uvítáme ji, protože nám ubyde spousta práce a starostí s vývozem septiku,“ říká paní Anna, která má dům v Oplocanech.

Podle starostky obce Hany Skřépkové zvolené za ČSSD není sama, místní lidé po kanalizaci volají už několik let: „Lidé mají zájem a stále se vyptávají, kdy už kanalizace bude.“

Odpověď na tuto otázku by už brzy měla být jasná. Obce právě přepracovávají projekt a v nejbližších měsících vypíšou nové výběrové řízení. „Věříme, že v letošním roce se nám podaří vybrat zhotovitele této stavby a stavební práce budou moci začít. Můj odhad je, že ve všech třech obcích by to mělo proběhnout během dvou let,“ uvedl nezávislý starosta Lobodic Petr Hlavinka.

Kanalizace ulehčí i životnímu prostředí

Náklady na stavbu kanalizace by měly obce vyjít zhruba na 140 milionů korun, jde tak o největší projekt mikroregionu. „Samozřejmě budeme rádi, když to bude níž, protože každá z obcí, přestože jsme získali dotaci zhruba ve výši 64 procent nákladů, si bude muset vypůjčit finanční prostředky na dofinancování. V obci Lobodice to podle předpokladu bude 15 milionů korun,“ dodává Hlavinka.

Podle něj kanalizace ulehčí nejen obyvatelům, ale především životnímu prostředí a povodí řeky Moravy: „Je to určitě jeden z prostředků, který přispěje ke zlepšení životního prostředí v okolí naší obce.“

Novou stokovou síť dělníci napojí na sousední Uhřičice. Ty jsou také součástí spolku Povaloví a kanalizace tu funguje zhruba tři roky.

Spustit audio