Tři vraky aut, tři lidské příběhy. Výstava v Olomouci přináší reálná svědectví války na Ukrajině

8. prosinec 2022

Rozstřílené a jinak zničené vraky aut z kyjevské oblasti stojí od úterý 6. prosince na olomouckém náměstí Republiky. Jsou součástí výstavy, která přináší reálná svědectví války na Ukrajině.

„Přál jsem si, aby ta výstava tady byla, protože je podle mě potřebné pořád připomínat, že pár set kilometrů od nás je válka,“ uvádí ředitel Paměti národa Střední Morava Petr Zavadil důvody, které byly impulzem pro umístění výstavy Příběhy z Ukrajiny do Olomouce.

„Je podle mě potřebné pořád připomínat, že pár set kilometrů od nás je válka.“
Ředitel Paměti národa Střední Morava Petr Zavadil

Tři vraky aut, které jsou na náměstí republiky, pochází z měst Irpiň, Hostomel a Buča. Díky speciální zvukové instalaci si kolemjdoucí mohou poslechnout jednotlivé příběhy lidí, kterým tyto vozy patřily.

„Zároveň jsou vedle toho panely, kde si můžete ty informace přečíst. Také jsou tam podrobnosti o naší sbírce, kterou Ukrajině od samého počátku toho konfliktu pořádáme,“ dodává Zavadil.

Do výstavy se zapojuje také Vlastivědné muzeum Olomouc, o čemž s redaktorkou Petrou Ševců podrobně mluvil jeho ředitel Jakub Ráliš.

Poslechněte si kompletní reportáž a dozvíte se víc.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: Petra Ševců
Spustit audio