Tříkrálová sbírka letos trhá rekordy, na Zlínsku se vybralo nejvíce peněz v historii

18. leden 2022 17:47

Na Zlínsku letos v Tříkrálové sbírce vybrali rekordní částku. Historické maximum velmi pravděpodobně pokoří také na Uherskohradišťsku.

Letošní Tříkrálová sbírka ve Zlínském kraji bude s velkou pravděpodobností nejúspěšnější v celé své historii. Rekordní výtěžek hlásí ze Zlínska a blízko k němu mají i na Uherskohradišťsku.

Na Zlínsku je už sečteno. Vybralo se přesně 2 miliony 663 tisíc a 908 korun. Podle koordinátorky sbírky Pavly Romaňákové tento výsledek překonal dosavadní maximum o 300 tisíc korun. Dohromady bylo připravených 351 kasiček, ne se všemi ale kvůli nemocem či karanténám mohly skupinky vyrazit obcházet domácnosti, přesto je konečný výtěžek rekordní. Nejvíce – přes 900 tisíc korun – se vybralo ve Zlíně, následuje Fryšták s téměř 173 tisíci a Vizovice, kde lidé přispěli částkou přesahující 166 tisíc korun.

Tříkrálová sbírka pomáhá lidem v nouzi, na Zlínsku vybrané peníze tradičně putují například do Nemocnice milosrdných bratří ve Vizovicích, na letní pobyty dětí a mládeže se spinální svalovou atrofií nebo na internát pro nejchudší romské chlapce v bulharském Kazanlaku.

Tříkrálová sbírka a další místa Zlínského kraje

Kromě Zlínska ještě nikde nemají kompletní výsledky. Například ve Vsetíně, v Kroměříži nebo v Otrokovicích začali výtěžek teprve sčítat. Nejdále jsou v počítání vybraných peněz na Uherskohradišťsku, kde mají stejně jako ve Zlíně zaděláno na rekord. Podle projektového manažera uherskohradišťské charity Dalibora Jiráska je sečteno 45 ze 46 obcí, přičemž ve 42 z nich padl historický rekord. Zatím se vybralo přes dva a půl milionu korun. Zbývá ještě rozpečetit a spočítat kasičky v Uherském Hradišti. A pokud Hradišťané přispívali jako obvykle – pravidelně se tam vybírá okolo půl milionu korun, tak padne nejen rekord, ale i hranice tří milionů korun. Jestli se to podaří, to by mělo být jasné ve čtvrtek 20. ledna 2022.

Spustit audio

Související