Třikrát a dost. Žáci autoškol už nemají neomezený počet pokusů na složení závěrečných zkoušek

2. červenec 2021

Na úspěšné složení závěrečných zkoušek budou mít studenti nově jen tři pokusy. Pokud třikrát neuspějí u testů, budou muset znovu absolvovat výuku z teorie. V případě, že neuspějí u jízd, tak si zopakují praktickou část autoškoly. Zatím byl počet pokusů neomezený.

Osmnáctiletý Jirka si za volantem věřil, přesto praktickou část zkoušky nezvládl. Zkušební komisař Petr Škubal Jirku od zkoušky vyhodil už podruhé. Přesto má štěstí, pokud by autoškolu začal studovat od července, zbýval by mu už jen jediný pokus. „Do letošního července bylo možno vykonávat zkoušku opakovaně po dobu šesti měsíců po ukončení výcviku. Pokud žadatel neuspěl u zkoušky, mohl jít po pěti pracovních dnech na další. Počet zkoušek nebyl omezen, pouze tím půl rokem,“ vysvětluje Jitka Kočicová z přerovského magistrátu.

Nově tak uchazeč má na testy i praktickou zkoušku jen tři pokusy. Pokud je chce úspěšně zvládnout, bude se muset více učit a přikupovat si kondiční jízdy. „Budou to muset brát zodpovědněji,“ myslí si Mirek, učitel jedné z přerovských autoškol. Zpřísnění novely zákona vítá i šéf dopravní policie v Přerově David Štěpánek. „Dokonce bych byl i pro takové opatření, jako je řidičský průkaz na zkoušku. Byl bych ještě přísnější,“ tvrdí Štěpánek.

Jen loni mladí začínající řidiči zavinili v Olomouckém kraji třetinu všech dopravních nehod. Policie se proto na ně teď chce zaměřit sérií preventivních akcí.

autor: kra
Spustit audio