Troubky na Přerovsku nesouhlasí s odstraněním protipovodňového valu

7. červenec 2017

Troubky na Přerovsku - symbol ničivých povodní v roce 1997 - se chtějí soudit. Nesouhlasí totiž s odstraněním protipovodňového valu u obce. A to i přesto, že ho postavili bez stavebního povolení a částečně na pozemcích města Přerova.

Bránit se dokonce chtějí i soudně. Na odstranění valu ale trvají vodohospodáři - podle nich tato černá stavba ohrožuje strategicky důležité letiště v Přerově a taky obyvatele sousedního Henčlova.

„Když si promítnete, že budou v Přerově na Bečvě nové zábrany proti povodni, tak ta voda nemá kam utéct. Narazí na val, který nám Bečvu vrátí zpátky k Henčlovu,“ říká Petr Laga, předseda osadního výboru v Henčlově.

Dívá se na protipovodňový val. Stojí v polích kousek od plotu jeho zahrady. Proti velké vodě by obyvatele Troubek ochránil. Nasměroval by ji ale přímo na jeho zahradu a taky dům. Podle vodohospodářů by zaplavila celý Henčlov. Proto trvají na jeho odstranění.

„Ta stavba zhoršuje odtokové poměry v lokalitě. Realizaci protipovodňových opatření je třeba vnímat komplexně, ne jen pouze v rámci jedné lokality. Z toho důvodu požadujeme odstranění této černé stavby,“ potvrzuje jejich mluvčí Petr Chmelař.

Nezávislý starosta Troubek Radek Brázda s tím ale nesouhlasí, a pokud mu přerovský magistrát nařídí val odstranit, je připravený se i soudit.

„Jsme to v té lhůtě připraveni odstranit, ale jsme připraveni bránit se i jinou cestou. Skoční to u krajského soudu,“ říká.

Chyba je na straně státu, říká primátor Přerova Vladimír Puchalský ze Společně pro Přerov. Troubky by podle něj val nemusely stavět, kdyby už stál suchý poldr u Skaličky. Ten by vodu z rozvodněné Bečvy zadržel. Hotový není ani dvacet let od povodní.

„To je největší dluh státu. Jak se ukazuje z pohledu toho vývoje od roku 1997, tak by bylo ideální, aby už stál a vodu zadržoval, aby tam byla nějaká retence,“ říká.

Povodí Moravy výkupy potřebných pozemků zahájilo letos na jaře. Celkově zabírají 392 hektarů. Stát za ně zaplatí asi miliardu a čtvrt korun. Pevný termín pro zahájení stavby poldru ale ještě stanovený není.

autor: kra
Spustit audio