Troubky odmítají odstranit protipovodňový val, který postavily na cizím pozemku a bez povolení

8. květen 2018

Stále na svém místě stojí více než kilometr dlouhý val nedaleko Troubek na Přerovsku. Nechala ho tam před více než rokem postavit obec jako ochranu před velkou vodou. Neměla ale potřebná povolení, hráz navíc stojí na pozemku města Přerova. Magistrát společně s Povodím Moravy vedení Troubek už několikrát vyzval, aby val zbourala.

Na polích nedaleko Troubek kvete na dlouhých lánech řepka. Ukrývá protipovodňový val.  V případě, že by se rozvodnila nedaleká Bečva, měl by obec ochránit. „V této chvíli je to jediné opatření, které chrání obec. Samozřejmě nechrání proti stoleté povodni, jako byla v roce 1997. Je to zhruba na dvacetiletou vodu,“ říká starosta Radek Brázna, který kandidoval za STAN.

Stavbu valu schvaluje i pan Petr. V Troubkách žije od narození a povodně dvakrát postihly jeho rodinu. „Obec postavila ten val pro lidi a najednou si někdo vymyslel, že se to musí zbourat, protože je to černá stavba. Tak ať to zbourají, ale ať nám udělají další valy, které nebudou na černo, ale ať nás ochrání,“ myslí si pan Petr.

Taky pan František nechápe, že ani 20 let po povodních obec nijak chráněná není: „V Přerově, tam se buduje pořád. Tady se nedělá nic.“

Troubky hrají o čas

Starosta teď požádal stavební úřad v Přerově o dodatečné povolení ke stavbě protipovodňového valu. Přiznává, že hraje o čas: „Naším cílem je samozřejmě udržet toto opatření co nejdéle.“

Město Přerov ústy svého náměstka Pavla Košutka z Hnutí ANO ale trvá na odstranění valu, který stojí na jeho pozemku. „Rada města neschválila, a nepředpokládám, že by dodatečně schválila, nájem pozemku, na kterém stojí hráz postavená obcí Troubky. Samozřejmě respektujeme požadavek Povodí Moravy na odstranění této hráze. Je jasné, že pokud tato hráz zhoršuje odtokové poměry na území města Přerova, je takový stav pro město nepřijatelný,“ uvedl Košutek.

Troubky proto nechávají u Vysokého učení technického zpracovat nezávislý posudek, který má určit, jak a zda vůbec může nepovolená hráz okolní obce ohrozit. Než bude hotový, starosta Brázda do polí žádné stroje k likvidaci valu posílat neplánuje.

autor: kra
Spustit audio