Tuhá zima trápí i zvěř na Zábřežsku. Mladí umělci z Němčic nad Hanou vstupují do jara výstavou

28. únor 2018
Kraj na dlani

Od Lutína do Drozdova povede dnešní cesta krajem. Setkáme se s dětmi školou povinnými, farmářem i myslivci.

Městský charakter dodal Lutínu rozvoj průmyslové pumpařské tradice založené rodem Sigmundů před 150 lety. Toto jméno nese i Sigmundova střední škola strojírenská. Její dva žáci se v únoru umístili na předních místech krajského kola soutěže v programování CNC strojů. S ředitelem Pavlem Michalíkem si povídal Aleš Spurný.

Do Horky nad Moravou to je z Olomouce co by kamenem dohodil. Do obce, která leží v chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví, míří hodně turistů. Blízkou přírodu samozřejmě využívají i místní. Děti nedají dopustit na skvělou školu, dobré hřiště anebo koupaní, které mají nedaleko. Jak se žije v Horce nad Moravou, se dětí zeptala Dita Vojnarová.

Stále více lidí nakupuje mléčné výrobky přímo od farmářů. Potvrdili nám to hned v několika prodejnách na Hranicku. Pravidelně je už pár let zásobuje i Petr Gráca z Vysoké u Hustopečí nad Bečvou. A jak sám říká, pomalu už nestíhá pokrýt vysokou poptávku. Vypravila se za ním s mikrofonem Jana Zemková.

Ponořit se do světa řecké mytologie můžete už zítra od 17 hodin v Prostějově. Žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy v Němčicích nad Hanou totiž právě na zítřek naplánovali vernisáž výstavy, která v Kulturním klubu u hradeb potrvá až do konce března. Na podrobnosti jsme se zeptali Jakuba Dlabala, jednoho z pedagogů, který žákům s výstavou pomáhal.

I když už by se pomalu mělo probouzet jaro, v posledních dnech uhodily kruté mrazy, které trápí i zvěř. Myslivecký spolek z Drozdova, který nese příhodný název Hubertus, pečuje o honitbu na kopcích Zábřežské vrchoviny. Ta je, co se zvěře týče, velmi rozmanitá, ale chlad je tam také mnohem citelnější než v níže položených oblastech. Obojí potvrzuje i myslivecký hospodář spolku Vladimír Bartoň, se kterým se kolega Mirek Kobza vydal ke svaté Trojici, jednomu z výše položených míst honitby.

autoři: Aleš Spurný , Dita Vojnarová , Jana Zemková , Petra Ševců , Miroslav Kobza , mid
Spustit audio