Turistickou trasu údolím Bílé Opavy čekají změny. Mají zvýšit bezpečnost návštěvníků

10. listopad 2023 10:48

Změny čekají na turisty u jedné z nejoblíbenějších tras v Jeseníkách, v údolí Bílé Opavy. Ochránci přírody chtějí na cestě kolem vodopádů změnit značení a zjednosměrnit ji. Důvodem je bezpečnost návštěvníků.

Nápad podpořili i záchranáři Horské služby. Bílá Opava totiž patří k lokalitám, kde dochází k častým úrazům turistů. Přístup do tamní přírodní rezervace navíc bývá komplikovaný.

Tisíce návštěvníků

Počet návštěvníků v údolí Bílé Opavy každoročně přibývá. Především v zimě. Zatímco v roce 2015 jich prošlo na tři tisíce, během poslední zimy jich bylo už 10 tisíc. Zvyšuje se tak i riziko při jejich pohybu především na žluté trase.

„Právě žlutá trasa, kde je mnoho lávek a žebříčků, kde mimo jiné přibydou pravděpodobně na skalách řetězy, je v některých úsecích dost úzká a turisté, kteří vystupují ve směru nahoru, se bohužel střetnou i s návštěvníky v protisměru. A to jsou pro ně ty nejobtížnější chvíle,“ říká Pavel Jurka z Agentury ochrany přírody a krajiny, který se s vedením horské služby proto dohodl, že stezku zjednosměrní.

Změna i na naučné stezce?

Přepracovat chtějí ochránci přírody i naučnou stezku Bílé Opavy. Jednotlivé tabule by tak neměly jen informovat o přírodních hodnotách lokality, ale nově i o režimu průchodu a bezpečnostních rizicích.

Spustit audio

Související