Turistů v Olomouckém kraji na začátku roku opět přibylo. Někde ale nenajdou místo k přespání

14. květen 2017

Do Čech pod Kosířem zamířily od začátku turistické sezóny tisíce návštěvníků. Lákají je nejen prohlídky, ale i zámecky park.

Kdo se chce zdržet delší dobu, může mít ale problém, protože v okolí není dostatek penzionů. Do celého kraje přitom přijelo v prvním čtvrtletí více turistů než loni.

„Už teď se pohybujeme v pěkném čísle přes osm tisíc lidí s návštěvností za letošek, což je měsíc a půl, přičemž duben bylo otevřeno jen víkendy a svátky,“ říká v zámeckém parku kastelán zámku v Čechách pod Kosířem Martin Váňa.

Loňská čísla ovlivnilo i to, že se zámek poprvé otevřel veřejnosti. Turisté sem ale míří i letos.

„V letošním roce jsme zaznamenali nárůst zájezdů. Spousta seniorských spolků, spousta škol. Jinak těmi standardními návštěvníky jsou lidé, kteří si chtějí zpříjemnit pěkný víkend. Největším tahačem je u nás určitě zámecký park,“ dodává Váňa.

Více turistů ale v prvním čtvrtletí tohoto roku přijelo do celého Olomouckého kraje. Bylo jich 136 tisíc, což je o téměř desetinu víc než loni ve stejném období.

„Tento region láká hlavně tuzemské cestovatele. Ti tvořili 81 procent všech hostů ve zdejších hromadných ubytovacích zařízeních,“ říká Petra Báčová, mluvčí Českého statistického úřadu.

Zámecký park v Čechách pod Kosířem

Do Olomouckého kraje podle ní míří za dovolenou nejčastěji obyvatelé okolních států.

„Přijíždí nejvíce hostů ze Slovenska. Je jich 20 procent ze všech zahraničních hostů. Následují hosté z Německa a Polska. Dohromady tvoří tyto tři státy více než polovinu všech zahraničních hostů ubytovaných v Olomouckém kraji,“ dodává.

V Čechách pod Kosířem ale řeší s nárůstem turistů i problém. Návštěvníci nemají kde bydlet.

„Ubytovací kapacity nedostačují. Je tady penzion, který je v sezóně vytížený. Lidé se nás často ptají na ubytování a my je musíme posílat až do Slatinic. Je to sice krásné místo, ale je to přes kopec, když to řeknu takto lidově,“ popisuje kastelán Martin Váňa.

V budoucnu by podle něj měl přímo u zámku vzniknout penzion, který lidem nabídne ubytování.

autor: tas
Spustit audio