Turnovský domov pro seniory bude mít moderní protipožární systém, povinnost ukládá novela zákona

2. duben 2024 10:32

V Turnově začaly úpravy Domova důchodců Pohoda. Stavbaři tam instalují nový protipožární systém. Ten hlásiče propojí s hasičskou centrálou. V případě požáru tak zásah bude rychlejší a hasiči budou vědět, ve které místnosti hoří.

Stejný protipožární systém musí mít do konce roku 2026 nainstalovaný všechny domovy pro seniory. Zatím tuto povinnost ale splnil jen zlomek z nich. Stavební úpravy jsou totiž poměrně náročné, protože se často musí dělat za provozu.

„Na půdě nainstalovali veškeré kabeláže a teď to prohazují stropy dolů. Až udělají chodby, tak se dostanou do těch samostatných pokojů,“ uvedl technik Josef Nevyhoštěný s tím, že musejí nové poplašné zařízení zavést do každého pokoje.

Turnovský Domov důchodců Pohoda nemá jinou možnost, kam by klienty mohl přestěhovat. Klienti se tak nejspíš po dobu prací musí vystěhovat na chodbu, nebo jim v domově zajistí nějaké aktivity.

Zaměstnanci domova pro seniory budou mít v sesternách ovládací panely, takže v případě požáru budou hned přesně vědět, kde hoří. Evakuace a zamezení šíření požáru by tak mohlo být rychlejší.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související