Ty nebudeš vařit, ty budeš zpívat, řekli mu ve dvaceti. Pěvec Jiří Přibyl je dnes sólistou v Olomouci a Verdi mu vynesl Thálii

23. duben 2021

Bavila ho gastronomie, ale také kreslení a klasická hudba: dodnes si pamatuje, jak jako dítě bedlivě sledoval záznamy z opery a jak ho lákaly zvuky varhan. Ke studiu hudby se ale dostal vlastně náhodou, jak řekl den před televizním uvedením nedokončené Beethovenovy opery Fidelio Michalu Burešovi. Hostem Vizitky byl sólista Moravského divadla Olomouc Jiří Přibyl.

Od roku 2003 ho můžeme slýchat jako sólistu a v roce 2014 získal Cenu Thálie za ztvárnění Falstaffa ve stejnojmenné inscenaci opery Giuseppe Verdiho, životní dráha pětačtyřicetiletého táborského rodáka Jiřího Přibyla ale byla původně nalinkovaná jinak.

Jiří Přibyl jako Don Pasquale při zkoušce komické opery Gaetana Donizettiho v Moravském divadle Olomouc

Pocházel sice z rodiny, kde se díky tatínkovi zaangažovanému v dechové kapele často zpívalo, ale vyučil se kuchařem a myslel si, že po studiích pedagogické fakulty se vrátí domů do jižních Čech a hudba mu bude dělat jen společníka ve volných chvílích. Pak však potkal Václava Zítka, k němuž začal chodit na soukromé hodiny, a bylo rozhodnuto. „Znal jsem ho z televizních přenosů a najednou jsem stál u jeho pianina v místnosti plné ocenění a uznání,“ vzpomíná Jiří Přibyl na první setkání. „Šel jsem s tím do toho, že by to mohl být ušlechtilý koníček, ale pan Zítek po chvilce práce řekl, že nebudu vařit, ale budu zpívat.“

Čtěte také

S maximem nasazení pak cvičil zpěv všude, kde to aspoň trochu šlo, a záhy prošel výběrovým řízením do sboru Státní opery i Národního divadla. Vybral si druhou variantu a přes další angažmá v Plzni a Liberci nakonec roku 2009 zakotvil v Olomouci, kam ho doporučil režisér Michael Tarant. Ve Vizitce mluvil také o tom, jak přistupuje ke studování rolí z různých žánrových oblastí, jaké má zkušenosti se zpěvem v zahraničí a co chystá se svou domácí scénou v Moravském divadle v Olomouci na letošní jaro i zimu. Nakonec také prozradil, jak se to má v jeho případě s učením olejomalby podle odborných knih.

Spustit audio