Ty, ty, ty, řekl Karel Hubáček, když se dozvěděl o bourání obchodního domu Ještěd, vzpomíná architekt Kousal

V den 100. výročí narození významného architekta Karla Hubáčka přijal pozvání do vysílání Českého rozhlasu Liberec inženýr architekt Radim Kousal.

Čtěte také

Před 100 lety, 23. února 1924, se narodil Karel Hubáček, v České republice dosud jediný architekt, který získal od Mezinárodní unie architektů prestižní Perretovu cenu a to za své nejznámější dílo - televizní vysílač a hotel na Ještědu. Výjimečného architekta jsme si připomněli s Ing. arch. Radimem Kousalem, který s ním pracoval v libereckém studiu Sial.

„Skvělá a hezká architektura, a skvělý a hezký člověk. Protože jedno bez druhého nemůže existovat,“ odpovídá Radim Kousal na otázku, co se mu jako první vybaví při vzpomínce na autora libereckého Ještědu.

„Když jsme spolupracovali, v 90. letech, tak jsme spolu hodně cestovali, doprovázel jsem ho na cestách, třeba do Paříže. A vzpomínám si na jednu příhodu, kdy byla zrovna slavnost předávání nejlepších cen za architekturu ve Francii v galerii Louvre, a když ho tam pan Calude Paran představoval, byl jsem strašně pyšný, že jsem po boku takového giganta, jako je pan Hubáček,“ přidává vzpomínku.

Forum místo Ještědu

V rozhovoru došlo také na Hubáčkův obchodní dům Ještěd v dolním centru Liberce, který nahradilo moderní obchodní centrum, na jehož návrhu Radim Kousal spolupracoval.

„Když se developer rozhodl, že v Liberci postaví obchodní centrum, jel se podívat na parcelu po bývalé Textilaně. Ale jel kolem starého obchodního domu Ještěd, a viděl, že tam je lepší místo. Tak se rozhodl,“ popisuje.

„My jsme pro něj (developera) tenkrát dělali projekt obchodního centra v Praze na Chodově, tak věděl, že jsme z Liberce. Oslovil nás, svolal schůzku s primátorem a tam jsem se poprvé dozvěděl, že by se mu líbilo postavit centrum tam, co je obchodní dům Ještěd. Že to zbourají, zbourají kulturní dům, a tak dále… Tak nám všem spadla čelist,“ vypráví.

„(Starý) obchodní dům Ještěd byla samozřejmě skvělá strukturální architektura, koncepčně ji vymyslel pan architekt (Miroslav) Masák. Samozřejmě, že na tom pan architekt Hubáček pak dále pracoval, ale ten vlastní koncept byl Masákův. Forma převyšovala obsah, už to nevyhovovalo moderním zásadám,“ pokračuje v popisu situace, která ve velkém počtu obyvatel Liberce vyvolala rozporuplné pocity.

„Když jsem se dozvěděl, že jsme tu zakázku získali, šel jsem za panem architektem Hubáčkem a řekl jsem ‚Pane šéf, bude se stavět nové obchodní centrum v Liberci, ale bude se bourat obchodní dům Ještěd.‘,“ vrací se ve vzpomínkách k vypjatému momentu architekt Kousal.

„On řekl ‚Ty, ty, ty,‘ a když jsem se ho zeptal, jak by jednal na mém místě, řekl ‚No, úplně stejně jako ty, taky bych to zboural.‘ To je v podstatě osud všech staveb, opravují se, přestavují, některé se musí zbourat, a postavit něco nového,“ dodává Radim Kousal.

Poslechněte si celý rozhovor ze záznamu.

Spustit audio

Související