Týden kávy v Brně vyvrací také mýty o škodlivosti nápoje

6. říjen 2011

Akce nazvaná Týden kávy je v Brně v plném proudu. Až do pátku brněnské kavárny lákají na své speciality a probíhá nejrůznější program věnovaný tomuto nápoji. Součástí akce je například i diskuse o mýtech o škodlivosti kávy. Podle odborníků je tento nápoj totiž opředen mnoha mýty. Zdravému člověku údajně neškodí a v mnoha případech naopak pomáhá.

Káva v mnohých vyvolává nekonečně příjemné pocity a někteří říkají, že bez ní nemohou být. Ale kromě chvály je také spojená s kritikou, která tento temný nápoj provází. Podle odborníků z Institutu kávy se v mnoha případech jedná o pouhé mýty. Patří mezi ně například to, že káva zvyšuje krevní tlak, nebo že dehydruje. Pravdivost těchto domněnek prý vyvrátily studie.

Lékař a specialista v oblasti léčebné výživy Pavel Kohout

„Postupně se daří tyto mýty vyvracet,“ říká lékař a specialista v oblasti léčebné výživy Pavel Kohout. Mýtem je podle něj třeba i škodlivost podávání kávy těhotným a kojícím matkám. „Do dvou šálků denně těhotným ženám kávu nezakazujeme, u kojících bych doporučil, aby si dali kávu slabší,“ vysvětluje Kohout.

Káva naopak našemu zdraví údajně prospívá, pokud člověk nemá nějaké onemocnění, například žaludku, při kterém se její pití nedoporučuje. Nápoj obsahuje významné množství antioxidantů. „Zdravotní přínos u umírněných pijáků kávy, kteří denně vypijí čtyři až šest šálků, je větší než rizika kávy,“ dodává Pavel Kohout. Káva může podle některých studií například snižovat riziko demence, Alzheimerovy choroby a cukrovky druhého typu.

autor: Gabriela Grmolcová
Spustit audio