U čistírny odpadních vod v Litovli bude do roka stát sušárna kalů. Vyhřívat ji bude slunce

12. září 2023 16:13

Samosprávy měst a obcí v Olomouckém kraji řeší, jak nakládat s kaly z čistíren odpadních vod. Vedení Litovle se v té souvislosti rozhodlo investovat do ojedinělé solární sušárny za přibližně devadesát milionů korun. Vysušené kaly můžou posloužit jako energetický zdroj třeba v cementárnách.

„Stojíme za čistírnou odpadních vod, kolem které jsou městské pozemky,“ ukazuje nezávislý litovelský místostarosta Lubomír Broza na místo, kde bude stát sušárna kalů za zhruba sto milionů korun.

Ustoupily jí bledule a sněženky. „Problém je v tom, že jsme v CHKO Litovelské Pomoraví. Vyčlenění tohoto pozemku mělo za podmínku rozšíření CHKO v jiné lokalitě. To znamená, že jsme museli udělat kompenzační výsadbu. Museli jsme z této lokality, která má asi 5000 metrů čtverečných, vymístit všechny bledule a sněženky,“ dodal Broza.

Museli jsme z této lokality, která má asi 5000 metrů čtverečných, vymístit všechny bledule a sněženky.
Lubomír Broza, nezávislý litovelský místostarosta

Na pozemku teď vznikne zařízení, kde se za využití slunce budou sušit kaly ze sousední čistírny odpadních vod. Solární sušárna zvládne ročně zpracovat okolo tří tisíc tun kalů. „Zjednodušeně to budou dva velké dlouhé fóliovníky, do kterých se v zimním období budou ty kaly navážet a v letním období, až začne svítit sluníčko, tak se začnou tím slunečním teplem sušit. Budou tam takové prohrabávače, které to budou prohrabávat, aby neztuhlo a nespeklo do jedné hmoty. Vznikne z toho taková drť, to je ten výsledný produkt,“ popisuje místostarosta.

Podle zástupců stavební firmy je využití slunce k sušení v Česku poměrně unikátní záležitost. „Solární sušárna pro oblast ČR bude druhá, první stojí v Mariánských Lázních. V rámci sušení kalu je to novinka v Evropě, která je už víceméně zaběhlá v Německu, v Rakousku i v Polsku. U nás věc, která se pomaličku rozjíždí. Solární sušení kalů má výhodu v tom, že nepotřebujeme žádný jiný zdroj, jako je ropa nebo plyn,“ upřesňuje technický náměstek firmy Josef Šálek.

Vysušený kal může posloužit jako energetický zdroj, Litovel jej plánuje prodávat takovým provozům jako jsou například cementárny.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio