U Horního hradu na Karlovarsku mají arboretum. Čeká vás v něm řada vzácných dřevin i krásný výhled

29. květen 2019
Česko – země neznámá

Horní hrad, známý také jako Hauenštejn, najdete na Karlovarsku nedaleko obce Stáž nad Ohří. Kdysi významný bod hraničního opevnění původně z 13. století se málem do dnešních dnů nedochoval. O jeho záchranu a obnovu se naštěstí zasadil současný hradní pán Pavel Palacký.

Díky němu může tato památka opět sloužit návštěvníkům. Ti sem mohou přijít na prohlídku, nebo se zúčastnit některé z četných akcí, které jsou zde během roku pořádány. Na rozdíl od jiných hradů tu mohou strávit klidně celý den nebo tu dokonce i přenocovat a užít si tak jedinečnou atmosféru uprostřed krásné krušnohorské přírody.

Kromě obnovených místností na hradě je možné tu navštívit také rozsáhlé arboretum, které od roku 1971 vlastní a opečovává rodina Hejtíků. Zakladatelem byl inženýr Jaroslav Hejtík, po němž převzal otěže jeho syn a později i vnuk. Současný majitel arboreta je tak již třetí generací, která pokračuje v této tradici. Díky jejich dlouholeté obětavé práci se mohlo arboretum přidat do Unie botanických zahrad, která sdružuje nejvýznamnější botanické zahrady v České republice.

V prudkém svahu, na ploše přibližně dvou hektarů roste celá řada vzácných listnatých i jehličnatých dřevin. Najdete tu zástupce třeba ze severní Ameriky nebo východní Asie. K vidění tu je tak spousta rostlin v nezvyklém prostředí. Rostou tu i různé endemity a unikátní druhy dřevin. K těm nejobdivovanějším patří třeba sbírka více než čtyřiceti druhů javorů, sbírka magnólií či různé druhy cedrů. Najdete tu i vzácnou metasekvoj čínskou. Kromě stromů a keřů z různých koutů světa tu rostou také četné byliny. Poznávat tu můžete tradiční i méně známé trvalky a skalničky.

Nad arboretem stojí novogotická kaple archanděla Michaela, od které je nádherný výhled do okolních lesů. Dohlédnout se dá na Doupovské vrchy nebo k Andělské hoře. Do arboreta i na hrad si můžete udělat výlet po celý rok.

Spustit audio