U Lipníka nad Bečvou a Velkého Újezdu platí zákaz vstupu do lesů. Kvůli virové nákaze tam hrozí pád nemocných jasanů

28. únor 2020

Na cedule se zákazem vstupu nově narazí lidé, kteří mají namířeno do některých lesů v okolí Lipníku nad Bečvou. Důvodem je to, že v nich hromadně odumírají jasany napadené virovým onemocněním chalara fraxinea. Nemocným stromům uhnívají kořeny a zvláště při silném větru se vyvracejí. Pro turisty či cyklisty proto znamenají velké nebezpečí. Lesáci odhadují, že v okolí Lipníku nad Bečvou budou muset vytěžit nejméně 20 tisíc kubíků odumřelých jasanů.

„Když se podíváte tady, tak zjistíte, že žádný z těch stromů v podstatě nemá kořeny,“ ukazuje Jan Jeniš z lipenských vojenských lesů a statků důsledek onemocnění jasanů. V údolí Maleného Žlebu nad osadou Peklo teď jsou tisíce vyvrácených kmenů nejrůznějšího stáří. A leží nejen v lese ale i přes cestu, kde vede frekventovaná cyklotrasa. Pro turisty tu teď není bezpečno.

Jasany často padají na stezku u Lipníka nad Bečvou

„Stromy samovolně padají neustále. Zvláště při poryvech větru, které jsou poslední dobou dost často. Vyjíždíme sem několikrát týdně a cesty zprůjezdňujeme. Opravdu tady zůstává obrovské množství zavěšených stromů a riziko, že na někoho spadnou je dost veliké,“ říká Roman Palánek, lesní správce zdejšího revíru.

Zákaz vstupu do lesů u Velkého Újezdu na Přerovsku vyhlásil Vojenský lesní úřad. Kvůli virové nákaze tam hrozí pád nemocných jasanů. Lesníci chorobou napadené jasany v příštích třech měsících pokácí. Zákaz platí do 20. května, oznámil to vedoucí Vojenského lesního úřadu Václav Patera.

U vjezdu do údolí proto na nebezpečí upozorňuje tabule. Lesáci se snaží nemocné stromy co nejdříve vytěžit. Mnohdy jsou ale v kopcovitém a velmi nepřístupném terénu. Stáhnout dolů je tak dokáží jen koně. Silný kmen uvázaný na řetězu táhne taky kůň Jana Randýska. „Je to dřina s tím koněm. Musíte opatrně v takových kopcích, aby se kůň nezranil,“ popisuje Randýsek.

Koně pomáhají s těžbou stromů

Zákaz vstupu platí ve vybraných údolích v okolí Lipníka do konce května. Už teď ale Roman Palánek ví, že všechny chalarou napadené stromy do tohoto termínu vytěžit nestihnou.„Těžko odhadovat, jak dlouho bude tato situace trvat. Může to být i několik let,“ uzavírá Roman Palánek.

autoři: kra , kor
Spustit audio