U nové školy pro slabozraké žáky v Olomouci nakonec vznikne i hřiště

1. červenec 2012

Základní škola profesora Vejdovského pro slabozraké děti bude od letošního září fungovat v jiném městě. Z už nevyhovujících prostor v Litovli se během letních prázdnin přestěhuje do Olomouce-Hejčína, kde pro ni zdejší hejtmanství nechalo vybudovat zbrusu nový objekt. Jeho součástí bude také internát a nakonec i venkovní hřiště.

Na jeho absenci poukazovala Nadace profesora Vejdovského, která stavbu školy v minulosti iniciovala. Krajský úřad vznik sportoviště odmítal s tím, že vzdělávací ústav bude mít nadstandardně vybavenou tělocvičnu. Co jej přimělo ke změně názoru, vysvětlil mluvčí hejtmanství Ivo Heger. "Nadace přislíbila, že část nákladů na vybudování hřiště kraji uhradí. Sportoviště s umělým povrchem, vybavením a oplocením přijde na zhruba jeden milion dvě stě tisíc korun," dodal Heger.

Hřiště přispěje k rozvoji vnímání a prostorové orientace dětí a žáků se zrakovým postižením. Bude sloužit nejen při výuce, ale také při odpoledních sportovních aktivitách školáků ubytovaných v centru.

Základní škola profesora Vejdovského působila v Litovli 58 let.

Monika Tomášková

autor: sra
Spustit audio