U Olšan dál bojují s toxickým mrakem ve spodní vodě. Čištění pomocí syrovátky by mělo pokračovat

16. květen 2022

Kovové červenobílé terče v poli podél Olšan u Prostějova označují místa, kudy se do podzemí dostává syrovátka. S její pomocí se tady už několik let snaží vyčistit spodní vodu od toxických látek, které ji v minulosti zamořily.

„Cílem sanace podzemních vod je eliminovat chlorované uhlovodíky, které jsou rakovinotvorné,“ říká nezávislý starosta Olšan Milan Elfmark. 

Jedy do podzemní vody unikly v minulosti z nedalekého závodu Sigma Lutín. Obyvatelé řady obcí na Prostějovsku proto už roky nemůžou používat své studny. „Nemělo by se to využívat ani na zalévání,“ dodává starosta.

„Cílem sanace podzemních vod je eliminovat chlorované uhlovodíky, které jsou rakovinotvorné.“
Nezávislý starosta Olšan Milan Elfmark

Podle starosty se daří vodu čistit dokonce lépe, než původně odborníci předpovídali. Zanedlouho skončí první etapa akce. „Technologie, kterou aplikujeme, se ukazuje jako účinná. Mrak nepostupuje tak rychle,“ uvádí Elfmark.

„Vedení Olšan se v těchto týdnech domluvilo s okolními obcemi i Olomouckým krajem na konečném dofinancování první etapy, které bude stát podle Elfmarka ještě zhruba šest milionů korun. Potvrdil to krajský radní Martin Šmída z koalice Pirátů a Starostů a nezávislých. „Pro Olomoucký kraj je to důležitý projekt,“ zmiňuje Šmída.

Druhá etapa čištění musí navázat plynule na první

Následovat bude druhá etapa. „Bylo by dobré, kdyby ta druhá etapa plynule navázala na tuto první, protože přerušením by došlo k znehodnocení všech etap,“ tvrdí Elfmark.

Podle něj bude pokračování sanace spodních vod levnější, vzhledem k tomu, že využijí stávající vrty. Celkem počítá s částkou kolem sta milionů korun. Za první etapu to přitom bylo zhruba 180 milionů korun. Na financování by se opět měly podílet dotčené obce i kraj. „Věřím, že jak město Prostějov, tak i dotčené obce dodrží své slovo, a pokud se toto podaří, tak nevidím žádnou překážku, proč bychom se stejným způsobem nemohli domluvit na etapě číslo dvě,“ prohlašuje Šmída.

Po dokončení druhé etapy by měla následovat ještě třetí. Podle Elfmarka je ale možné, že vzhledem k úspěšnosti čištění se ukáže, že není potřeba pokračovat.

autor: tas
Spustit audio