U Sušic na Přerovsku začal podrobný archeologický průzkum údolí Moravské brány

23. květen 2020

Údolí Moravské brány se dočká podrobného archeologického průzkumu. Badatelé z brněnského archeologického ústavu Akademie věd společně s kolegy z přerovského Muzea Komenského s ním už začali. U Sušic na Přerovsku. Vzhledem k rozsáhlosti celého území ale lopaty a krumpáče vyměnili za speciální geofyzikální přístroj.

Archeologický výzkum u Sušic na Přerovsku

Archeolog David Cibulka z brněnského archeologického ústavu Akademie věd mi ukazuje speciální sondy umístěné na hliníkové konstrukci. S tou právě prochází po polích nedaleko Sušic. Jde systematicky metr po metru a zkoumanou oblast má označenou nataženými provazy. „Jsme schopni ve vytýčené síti, která je vytýčena přímo v absolutních souřadnicích, nalézt podpovrchové struktury aniž bychom museli kopat do země,“ popisuje Cibulka.

Archeologický výzkum u Sušic na Přerovsku

Pole nedaleko Sušic si archeologové nevybrali náhodou. Vytipovali je kolegové z přerovského Muzea Komenského. Už v minulosti se totiž přesvědčili, že tato lokalita je na zajímavé nálezy mimořádně bohatá. „Struktura toho pravěkého osídlení patří k těm nejbohatším na Přerovsku i v rámci celého Olomouckého kraje,“ říká archeolog Zdeněk Schenk. Důkazy o osídlení tu už našli z doby kamenné a bronzové.

„Máme zde rovněž na základě výsledků povrchových sběrů doloženo osídlení z mladší doby železné. V těchto místech žili Keltové ve druhém století před naším letopočtem, což dokládají nálezy zlomků keramiky vytáčené již na kruhu, ale také i drobné kovové nálezy a jeden zlomek skleněného náramku, který nosila jedna z keltských žen v této osadě,“ dodává Schenk.

Obec chce o archeologickém výzkumu ve svém okolí vydat publikaci. Plánů je ale více. „Samozřejmě bychom se chtěli stát nějakým způsobem známějšími. Chtěli bychom to využít v rámci nějaké naučné stezky kolem obce, kde by tyto věci mohly být prezentovány,“ říká nezávislý starosta Bohumil Gibala.

Výzkum archeologů v Moravské bráně bude pokračovat i v následujících měsících.

autor: kra
Spustit audio