Ubytovna Českého červeného kříže v Přerově se stěhuje i s klienty, dostala od města výpověď z nájmu

7. květen 2019

Oblastní organizace Českého červeného kříže v Přerově pravděpodobně brzy skončí.  Důvodem je výpověď z budovy ubytovny v ulici U Výstaviště, kterou pracovníci kříže provozovali. Město Přerov objekt za sedm milionů korun prodalo soukromému majiteli, který tam chce vybudovat zahradnické centrum. Červený kříž ve městě působil více než pět desetiletí.  Teď jeho zaměstnanci mají v ruku výpovědi. A stěhují se taky klienti ubytovny.

„Zůstává tady pár lidí. Zhruba dvacet. Bylo jich tu 48,“ říká správce Roman Pospíšil, který dohlíží na klienty ubytovny, kteří se odsud právě stěhují. Nábytek vynáší i pan František. Převeze jej do ubytovny v nedalekém Předmostí.

Zrušením ubytovny červený kříž přišel o nejvýznamnější zdroj svých příjmů. Ředitelka Eva Mezírková Barešová už rozdala výpovědi všem svým zaměstnancům. „Výpovědi už proběhly, samozřejmě je tam zákonná dvouměsíční výpovědní lhůta. Zůstali mi tři zaměstnanci,“ popisuje ředitelka a tvrdí, že bez příjmů z ubytovny není možné provoz červeného kříže ve městě profesionálně zajistit. „Další příjmy jsme měli ze školení a zdravotnických dozorů. Ty nám bohužel nepokryjí provoz organizace a zaplacení pracovníka,“ dodává ředitelka.

Podobná situace nastala v minulých dvou letech také v Prostějově a Jeseníku. Tam červený kříž o své pobočky už přišel. „Na nás to v podstatě nemá žádný vliv až na to, že budeme školit i u nich. Nechci to komentovat,“ potvrdila Petra Vladyková šéfka organizace pro Olomoucký kraj.

Náměstek přerovského primátora Michal Zácha z ODS chce ale znovu s vedením červeného kříže jednat. „Není našim zájmem zrušit ČČK a jeho činnost na území města Přerova. Nesmírně si vážíme jejich služby. Problém není na naší straně, my chceme nadále jednat a myslím si, že pokud bude zájem, tak ČČK může dál působit na území města,“ říká Zácha.

Ředitelka Eva Mezírková Barešová je přesvědčená, že činnost přerovského červeného kříže zůstane na dobrovolnické bázi.

autor: kra
Spustit audio