Učitelé i žáci se za uplynulý rok naučili řadu nových věcí, hodnotí kantorka základní školy

15. březen 2021

Když se před rokem poprvé uzavíraly školy kvůli šíření koronavirové nákazy, loučila se svými žáky větou, že se za dva týdny znovu uvidí. Dnes se už raději olomoucká učitelka Marie Hučínová na žádné termíny nespoléhá.

Marie Hučínová ze základní školy Mozartova v Olomouci právě zahájila online výuku češtiny. Na monitoru se jí postupně objevují tváře sedmáků. Distanční výuku už pro své žáky malými přestávkami připravuje rok. Právě žáci ji na výročí při hodině upozornily.„Připomněli mi tu větu, kdy jsem říkala, že za čtrnáct dní se zase uvidíme a všechno bude dobré. Takže jsme opravdu nečekali, že by to byla tak strašně dlouhá doba,“ vzpomíná učitelka.

Loni, pár dní po uzavření škol, učitelé začali svým žákům posílat úkoly emailem. „Materiály, které jsme pro žáky vypracovávali, se zprvu nesly především v duchu opakování. Samozřejmě už je to rok a tento systém doznal nějaké změny a samozřejmě si myslím, že jsme ho hodně vylepšili a nabídli žákům více možností,“ pokračuje Hučínová.

Navíc se děti na učitele můžou obracet prostřednictvím online konzultací. „Určitě to byl rok, kdy se učíme všichni. Učí se děti jinak pracovat, učíme se my jinak pracovat, snažili jsme se hodně věcí upravovat tak, aby se opravdu děti orientovaly co nejlépe a hlavně aby ta zodpovědnost neležela jenom na rodičích,“ popisuje učitelka.

Právě do pocitů rodičů se umí Marie Hučínová vcítit. Zatímco sama učí, doma má dvě děti, které navštěvují pátou a osmou třídu základní školy. „Je takovou výhodou, že si můžu hned vyzkoušet, jestli ty věci, které chceme, aby ty děti zvládly, jsou v jejich možnostech nebo ne,“ říká s úsměvem. Začátky podle ní ale byly těžké, hlavně kvůli rozvržení času. „Nemůžu říct, že by to teď bylo jednoduché, ale v každém případě už mám pocit, že si to umí děti rozvrhnout samy,“ dodává Marie Hučínová. I když už si raději žádné termíny návratu dětí do škol neplánuje, doufá, že to bude co nejdřív.

autor: tas
Spustit audio