Učitelé na základních školách uzavírají známky na pololetní vysvědčení

19. leden 2022 06:20

Děti v Moravskoslezských školách mají poslední dny na vylepšení známek na pololetní vysvědčení. Uzavírání klasifikací vyvrcholí příští týden. Přestože i letos výuku omezily karantény spojené s pandemií koronaviru, někteří učitelé se už snaží být ve známkování více objektivní. Hlavně u starších ročníků.

Ivana Bujáčková, třídní učitelka 4. A na Základní škole Bohumínská v Ostravě, právě s dětmi dopsala pololetní písemku z matematiky. „Je určující a velmi důležitá pro pololetní známku na vysvědčení. Tak doufám, že se to žákům moc podařilo,“ říká.

Některé děti jsou s písemkou spokojené. „Byla docela jednoduchá. Ale sekly mne příklady, kde chyběla čísla uprostřed nebo na začátku,“ říká například Aleš.

Ivanu Bujáčkovou teď čeká uzavírání známek na pololetní vysvědčení. „Je pravda, že my přihlížíme k tomu, že ne všechno učivo, co mělo být probráno, nebylo probráno tak kvalitně nebo tolik procvičováno. Tak jsem letos shovívavější než v jiných letech a známky mi přijdou podobné jako v předchozích ročnících,“ dodává Bujáčková.

Její kolegyně Jana Čepáková učí osmáky a rozhodla se být trochu přísnější. „Za sebe musím říct, že trošku tlačím. Jsou už v osmé třídě a potřebují znalosti na přijímací řízení, které je čeká v deváté třídě. Takže jsme najeli naostro a známky, které jsou, myslím si, že odpovídají tomu, jak pracují, jak pracovali – i doma, když byli v karanténě,“ říká.

Podobný názor má i ředitel Základní školy Vrchní v Opavě Roman Podzemný. „Je to problematické, protože ty pandemické známky byly hodně uklidněné. Teď se je snažíme dostat zpátky do reality. Teď už by známky měly být relativně regulérní, nedá se donekonečna povolovat. Objektivní musí být hlavně v těch ročnících, které jdou na střední školy,“ popisuje ředitel.

Jestli budou mít děti známky horší než v loňském školním roce, se ředitelé dozví příští týden, kdy je začnou učitelé uzavírat.

Spustit audio