Učitelé se připravují na nový školní rok. V České Vsi se musí přizpůsobit stavebním pracím

28. srpen 2018

Do českých škol se pomalu vrací život. Učitelé se tento týden začínají připravovat na nový školní rok. Napilno mají například v České Vsi na Jesenicku, kde mají na rozjezd pouze tři dny. V závěru týdne je čeká teambuildingový výjezd. Někteří proto budou muset v přípravě na příchod žáků pracovat i o víkendu.

„Krásné ráno, dva měsíce utekly asi rychleji, než bychom všichni chtěli, ale je to tady,“ zdraví ředitelka základní školy v České Vsi Milada Podolská své kolegy po návratu z dovolené všechny a seznamuje je s plánem: „Pokud jde o organizaci tohoto týdne, v úterý a ve středu máme komisionální zkoušky.“

Učitelé se usmívají, vypadají odpočatě, plní nové síly a energie. O přestávce mířím s učitelkou Pavlou Mudrovou do třídy, bude učit prvňáčky. „Čeká mě razítkování, podepisování, razítkování, podepisování,… Chystání sešitů. Musím jet koupit nový koberec, udělat nástěnky. A mám na to tři dny, takže předpokládám, že víkend to jistí,“ říká s úsměvem. „To je kukačkové zvonění a za chvíli bude hrát hudba. Začátek hodiny, 7:55,“ dodává, když se ozve netradiční zvonek.

Pavla Mudrová bude od září učit třídu prvňáčků

Českoveská škola letos otevírá dvě první třídy, po 16 dětech. V každé ale bude trochu jiná výuka. „1. B pojede podle klasických metod a já pojedu podle splývavého čtení a podle Hejného matematiky. Rodiče měli možnost výběru,“ vysvětluje Mudrová.

Vedle práce s prvňáčky se bude věnovat i starším žákům, a to během mezinárodního projektu se školami z Itálie, Španělska a Islandu. „Budeme se vzdělávat v angličtině, budeme to propojovat s matematikou, budeme tvořit matematické úlohy,“ doplňuje učitelka matematiky a angličtiny Silvia Svobodová. Pro všechny to bude podle ní zcela nová zkušenost. „Během dvou let se čtyřikrát potkáme, v každé zemi jednou, a společně budeme řešit další věci,“ upřesňuje.

Základní škola v České Vsi

Ve škole se kromě učitelů pohybují i stavaři. Za 18 miliónů korun budují a opravují některé učebny. Práce začaly teprve před dvěma týdny, posteskla si venku ředitelka zařízení Milada Podolská. „Ale my se popereme se vším. Školní rok zahájíme 3. září, i když to nebude jednoduché,“ říká odhodlaně.

Stavební práce za 18 milionů korun ovlivní prakticky celý školní rok. Skončit mají až v dubnu.

autor: aja
Spustit audio