Učitelka z Jívové, která loni zachránila život dětem, dostane státní vyznamenání, oznámil Miloš Zeman

25. září 2018

Prezident Miloš Zeman se rozhodl vyznamenat učitelku mateřské školy Darinu Nešporovou z Jívové, která loni zachránila život několika dětem. Oznámil to v úvodu třídenní oficiální návštěvy Olomouckého kraje. Z Olomouce se vydal za svými voliči do Kojetína.

„Auto jelo rychle, kolem 120 kilometrů v hodině, dostalo smyk, narazilo do stromu a řítilo se přímo na tu skupinku dětí se mnou,“ takto krátce před Vánocemi vzpomínala pro Český rozhlas Darina Nešporová na loňský pátek 16. června. Vracela se tehdy s pěti předškoláky z výletu. Čtyři děti se jí podařilo odstrčit. Malý Filípek se ale své učitelky nechtěl pustit. „Tak jsem s Filípkem zalehla a skončili jsme pod tím autem. Kola byla mírně posunutá, takže Filípka šlo lehce vytáhnout, a na mě to spadlo,“ vypráví dál Nešporová.

Učitelka tehdy zřejmě pětiletému Filípkovi zachránila život. Prezident Miloš Zeman jí chce za to udělit státní vyznamenání. „Rozhodl jsem se k 28. říjnu udělit státní vyznamenání paní učitelce, která zachránila děti a sama přitom, naštěstí bez ztráty života, skončila pod autem,“ oznámil prezident.

Prezident Miloš Zeman na oficiální návštěvě Olomouckého kraje

Kojetín byl po Olomouci první zastávkou při návštěvě Miloše Zemana v Olomouckém kraji. Na Masarykovo náměstí se s ním přišly pozdravit zhruba tři stovky lidí. Městečko s šesti tisíci obyvatel k jeho návštěvě nebylo podle tiskového odboru olomouckého krajského úřadu zvoleno náhodou. Při prezidentských volbách mu totiž ve druhém kole voliči v Kojetíně dali téměř 66 procent hlasů. „Vážím si toho, a protože je slušnost poděkovat, tak jsem přijel,“ uvedl Zeman.

Dostavba dálnice D1 u Přerova, zvýšení příspěvků pro sociálně slabé nebo potíže s autobusovou dopravou v regionu. To byly otázky, které lidé prezidentovi kladli.

Fotografii s podpisem si ze setkání odnášela i Pavla Matulová. „Perfektně mluvil pan prezident,“ okomentovala setkání. Spokojená odcházela i Tereza Schejbalová: „To je první pan prezident, který nám sedl.“

Návštěva hlavy státu v Olomouckém kraji končí ve středu.

autor: kra
Spustit audio