Událostí sezóny ve Zlíně má být dnešní premiéra Řeka Zorby

8. prosinec 2012

Nové nastudování známého titulu uvede Městské divadlo Zlín. Veřejnou generální zkoušku muzikálu včera shlédlo na pět set diváků a hlavní protagonisté mluví o svých rolích s velkou úctou.

Režisérka Hana Mikolášková připouští, že příprava muzikálu je daleko náročnější než činohra. V roli Zorby a Bubulíny vystoupí Dušan Sitek a Jana Tomečková v alternaci Zdeněka Junáka a Heleny Čermákové.

„Obě ty alternace jsou naprosto neuvěřitelné,“ říká režisérka, „každá je jiná, ale svým způsobem lidská. A to, co určitě diváci uvidí na obou premiérách, je příběh člověka spisovatele Nika, který potkal ve svém životě moudrého starce, potkal i tuto lehce šílenou bývalou šansoniérku, potkal svou životní lásku na Krétě a to vše mu změnilo život.“

Dnes otevře Zorbovskou ságu bývalý herec zlínského divadla Dušan Sitek. I zkušený bard vstupuje na jeviště stále s respektem k roli: „Vždycky mám sevřený žaludek, hrdlo i srdce. Takže myslím, že diváci se mají na co těšit a my se těšíme hlavně na diváky a na reprízy.“

Ani další ostřílený umělec Zdeněk Junák netají trému. „Já jsem ten největší trémista a mám klasickou trému. Všechno se mi třepe a mám děsný průjem,“ prozradil populární herec.

Spolupráci s Hanou Mikoláškovou si Junák nemůže vynachválit. „Já jsem se s ní nejdříve setkal jako s režisérkou rozhlasovou. A to je jiná práce, sedíte nad textem, ten se rozkryje, ale teda tady mě učarovala,“ prozradil.

autor: rv
Spustit audio