Údolí Plakánek v Českém ráji stojí za návštěvu. Na kole tam ale nesmíte

20. červen 2021 10:18

Před vstupem do údolí Plakánku pod hradem Kost v Českém ráji stojí nová značka. Zakazuje vjezd cyklistům. Ti mohou teď na cenném území kola pouze vést.

Zákazovou značku tam nechali umístit ochránci přírody, podle kterých právě velký zájem cyklistů poškozuje cenné přírodní lokality v údolí. Cyklisté se navíc na úzkých cestách často střetávají s chodci.

„V celém údolí Plakánek je zakázaný pohyb cyklistů. Není to jen o tom, že jsou tady nějaké cedule, ale cyklisté by se v celé rezervaci neměli pohybovat,“ upozornil vedoucí CHKO Český ráj Jiří Klápště s tím, že dodržování zákazu budou strážci přírody kontrolovat a za jeho porušení můžou udělit i pokutu. Zatím ale cyklisté zákaz příliš nedodržují a chráněným údolím stále projíždějí. 

Údolí Plakánek patří spolu s hradem Kost k nejvyhledávanějším místům Českého ráje. V létě údolí denně navštíví průměrně dva tisíce turistů.

„Krom toho, že je to krásné území esteticky, lidé vnímají krásu těch skalních stěn a tu kompozici s hradem Kost, tak z hlediska ochrany přírody je to území velice hodnotné právě vzhledem k těm podmáčeným loukám a stanovištím, která tam jsou. Roste tam řada chráněných rostlin a je tam i řada chráněných živočichů, zejména hmyzu a obojživelníků,“ doplnil Jiří Klápště.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související