Údržbu silnic prvních tříd letos opět zajišťují soukromé firmy. Vedení Jeseníku se obává o kvalitu

22. listopad 2018

S ochlazením a prvním sněhem sílí na jesenické radnici obavy ze zimní údržby zejména na hlavních tazích. Vedení města se obává, že se budou opakovat problémy z loňské zimy. Tehdy poprvé dostaly silnice prvních tříd v celém kraji na starost soukromé firmy.

Na Jesenicku a Šumpersku zajišťuje zimní údržbu silnic prvních tříd soukromá firma Stavby, opravy a údržba silnic. Zda je na sezónu připravená, sleduje průběžně i Ředitelství silnic a dálnic. Poslední kontrolu všech tří společností plánuje podle šéfa olomoucké pobočky Martina Smolky příští týden.

Jesenický místostarosta Václav Urban ze sdružení Pro Jeseník má ale informace, že technika pro sever kraje zůstává stejná jako před rokem. „Minulý rok měli šest aut, letos mají šest aut a tři z nich jsou vyčleněná na Jeseník, zbytek je Skřítek a Šumpersko. Takže tři a tři. Já se domnívám na základě zkušeností, když tuhle službu prováděla Správa silnic Olomouckého kraje, že je to málo,“ komentuje starosta.

Soukromníci udržují v regionu silnici vedoucí přes Červenohorské sedlo do Jeseníku a z Jeseníku pak přes Javorník k polským hranicím. Úsek mezi Jeseníkem a Mikulovicemi pro ně subdodavatelsky zajišťují krajští cestáři. Pouze ale za předpokladu, že o to firma požádá. Loni spolupráce podle vedoucího oddělení silničního hospodářství krajského úřadu Františka Pěrušky trochu pokulhávala. A moc nevěří, že se to změní. „Podle mě se rozboural systém, který fungoval, a doplatí na to jenom řidiči,“ uvedl.

Firma změní systém práce

Zástupce dodavatelské firmy Mario Cartelli ale věří, že údržba během této zimy bude mnohem kvalitnější než před rokem. „Minulý rok jsme to samozřejmě dělali prvním rokem. Byly tam nějaké špatné věci, ale i některé dobré. Snažíme se to zlepšovat a já pevně věřím, že letos to bude o hodně lepší. My jsme si to nějakým způsobem přenastavili, i ty okruhy, všechno jsme zlepšili,“ říká Cartelli.

Další zásadní změnou pro tuto zimu je podle něj přemístění dispečinku z Vikýřovic do Velkých Losin. Pružnější reakce firmy by mohly zajistit i nové meteostanice v terénu. Po společném jednání očekává vedení jesenické radnice i lepší komunikaci a vzájemnou spolupráci.

autor: aja
Spustit audio

Související