Uhynulé ryby ze zamořené řeky Bečvy pomáhají odlovit dobrovolníci, případem se zabývají i kriminalisté

22. září 2020

V milionech korun se nejspíš budou pohybovat škody ekologické havárie na řece Bečvě na Přerovsku. Vodu v ní v neděli v poledne na rozhraní Zlínského a Olomouckého kraje zamořila látka, která usmrtila tisíce ryb. Zasažený je úsek od Hustopečí nad Bečvou až po Přerov.

Technik Českého rybářského svazu Jakub Vávra má na kapotě svého služebního vozu rozloženou mapu a spolu s hasiči na ní vyznačuje místa, odkud budou mrtvé ryby svážet do kafilérie. Jen v průběhu pondělí z vody vytáhli tuny ryb. Neznámá látka podle něj život v Bečvě úplně zničila. „Bečva bude po několik let mrtvou řekou,“ poznemanal Vávra.

Mrtvé ryby je potřeba z vody co nejrychleji vytáhnout. Desítkám rybářů a hasičů proto pomáhají i dobrovolníci.

Pracovníci české inspekce životního prostředí odebrali vzorky vody i uhynulýc ryb. Zdroj a původ látky, která je zahubila ale ještě neznají. „Byly odebrány vzorky vody, ale ještě nemáme přesné výsledky. Máme nějaké předběžné výsledky, ale ty ještě neukazují na konkrétní provoz nebo průmysl, který by mohl být zdrojem tohoto znečištění. Všechno zatím předběžně ukazuje, že by to mohlo být alkalického původu,“ říká mluvčí povodí Moravy Jana Kučerová.

Vodohospodáři také odpouští vodu z přehrady Bystřička, tak aby vodu v Bečvě naředili. Věří, že tak zabrání tomu, aby se nebezpečná látka dostala až do Moravy. Případem se zabývají i kriminalisté.

Spustit audio

Související