Úkolem anesteziologa je bezpečně provést pacienta i nebezpečnými zákroky

26. duben 2018

Narkózy se trochu obává asi každý. Zodpovědní anesteziologové dnes dbají na to, aby byl pacient co nejlépe vyladěn pro operaci, a tedy i pro optimální zvládnutí anestezie.

Jen co primářka Šárka Fritscherová zmínila údaj o anesteziologickém škálování – posuzování pacientů podle klasifikace ASA, všichni se pochopitelně chtěli zeptat, kam že by pro případ operace patřili.  „ASA klasifikace sahá od jedničky do pětky. Kód ASA 1 jsou zdraví lidé bez potíží. Klasifikace ASA 4 může znamenat třeba kardiologické onemocnění, tedy i riziko, kvůli němuž je pak k dalším operacím nutno přistupovat velmi opatrně. A tím lépe pacienta připravit,“ popisuje Fritscherová.

Anestetika se mohou kombinovat. „Před operačním výkonem vám podáme celkovou anestezii, velmi často zpočátku nitrožilně, následně pak v kombinaci s inhalačním anestetikem,“ vysvětluje lékařka. Ve chvíli, kdy pacient usne, je naopak anesteziolog maximálně koncentrován na svoji práci, tedy na detailně monitorovaný stav pacienta. Ačkoliv to nevnímáme, pokud by se „začalo něco dít“, anesteziolog to může a musí bezprostředně řešit – například antialergickým lékem, lékem na tlak nebo dokonce až podáním adrenalinu.

autor: Bořek Volný
Spustit audio