Ukrajinská malířka maluje Přerov, díky tomu přijde na jiné myšlenky. Z jejích obrazů vznikla výstava

12. červen 2022

Jsou to už tři měsíce, co mladá ukrajinská malířka Tetiana Kovalenková našla azyl v Přerově u svých přátel. Smutné myšlenky a nejistotu z budoucnosti jí pomáhá překonat malování. Vzniknout tak mohla výstava obrazů přerovských motivů, aktuálně ji představuje městská galerie Pasáž.

Ukrajinka Tetiana maluje různá v místa v Přerově

Tetiana je z Charkova, odkud pochází, zvyklá na ruch velkoměsta. V Přerově je ale podle ní nezvyklý klid. Každý den se prochází po nábřeží nebo historickým centrem a maluje olejomalby, akvarely a třeba jen do skicáku. Říká, že Přerov žaluje moc rád a práce jí prý pomáhá zapomenout na válku v jejich zemi.

„Je to terapie, jak se vymalovat z toho stresu a z toho, že nevíte, co bude ani dnes, ani zítra,“ říká Šárka Troníčková, která Tetianu do Přerova pozvala a zajistila jí bydlení. Přesvědčila ji taky, aby se věnovala tomu, co dělala doma malování. „Pomáhají to překonat ty těžké chvíle. Nemůže jenom brečet,“ dodává Troníčková.

„Miluju stará města a Přerov se mi moc líbí.“
Tetiana Kovalenková, ukrajinská malířka

Čtěte také

Tetianin náčrtník je vlastně takovým deníkem jejího putování z Ukrajiny na Moravu. První obrázek namalovala ještě doma v Charkově v kavárně den před vypuknutím invaze. Ty další ale už dokumentují čtyřdenní putování s malým synem. Jsou na nich evakuační vlaky, spící lidé na zemi na nádražích, cesta vlakem i příjezdu do Přerova. „Miluju stará města a Přerov se mi moc líbí,“ říká.

Tetiana je ráda, že své obrazy z Přerova teď může vystavovat a je o ně velký zájem. Věří, že se jí tak díky tomu splní sen a ona se o prázdninách se svým synem vydal na výlet do Prahy.

autor: kra
Spustit audio

Související