Ukrajinští uprchlíci si v Česku snaží najít práci. Povedlo se to už trojici žen, které mají azyl v Dřevohosticích

15. březen 2022

Nespoléhat na solidaritu lidí a postavit se na vlastní nohy. S tímto cílem se pustila do hledání zaměstnání trojice ukrajinských žen, které uprchly se svými dětmi před ruskou invazí do Česka a azyl našly na faře v Dřevohosticích na Přerovsku. 

Po dvou týdnech se jim to podařilo. Maryana je nejmladší z ukrajinských žen, které teď žijí v Dřevohosticích. Zatímco její dvě příbuzné do zaměstnání dojíždějí do Přerova, ona získala práci jako uklízečka na poloviční úvazek v místní základní škole.

„Není mi těžko, nebojím se žádné práce,“ říká Maryana, která předtím pracovala jako recepční hotelu v ukrajinské Buštyně. Vypadá spokojeně, a to dokonce i při ždímání hadru na podlahu. Tvrdí, že je to tím, že ve škole může být spolu se svými syny. Jsou tu v družině, protože na Přerovsku jsou právě jarní prázdniny.

„Není mi těžko, nebojím se žádné práce.“
Ukrajinka Maryana

Práce je proto při uklízení ve škole více než kdy jindy. „Určitě jsme byli za výpomoc rádi,“ říká služebně starší uklízečka paní Ivana.

Pracovní povolení Maryaně vyřizovala ředitelka školy Nataša Kučerová. Uklízečku prý marně hledala několik měsíců. „Pro tyto ženy je nesmírně důležité, aby měly svoje vlastní finanční prostředky. Jakákoliv materiální pomoc je úžasná a jsou za to velmi vděčné. Nicméně každá žena ví, co to je mít prázdnou peněženku, zvlášť když má dvě malé děti,“ vysvětluje Kučerová.

Maryana je ale velmi silná žena. Věří, že se domů se svými syny brzo vrátí, vlastně si nepřipouští ani jinou možnost.

autor: kra
Spustit audio