Ulici 8. května v centru Olomouce obsadili archeologové. Velký průzkum za dva miliony korun slibuje řadu objevů

26. duben 2020

V historickém centru Olomouce začala před nedávnem rozsáhlá rekonstrukce tramvajové trati, vozovky a inženýrských sítí. Kromě dělníků se v ulici 8. května pohybují i archeologové. Protože lokalita patří k nejdéle osídleným místům ve městě, očekávají zajímavé nálezy.

„Tohle je v podstatě hlavní východozápadní komunikační osa, která byla pro to středověké město zcela zásadní,“ popisuje u jednoho z výkopů, kde zatím pracuje bagr vedoucí archeologického průzkumu Richard Zatloukal.

„Tady je osídlení pravěké, tady z doby bronzové. Potom to plynule pokračuje přes deváté století, ale to je zastoupeno velmi zřídka, ale desáté, jedenácté a dvanácté století už ano,“ říká archeolog a právě na toto období Richard Zatloukal sází.

„Když stojíme před hotelem Národní dům, tak v jeho dvorku bylo zjištěno jak pohřebiště z 11. nebo 12. století, tak dokonce i geofyzikálním průzkumem malý jednolodní kostelík,“ popisuje archeolog.

Archeologický průzkum v olomoucké ulici 8. května

Přestože si archeologové udělali sondáž a rešerši tohoto místa, podle Richarda Zatloukala se vždycky může nějaké překvapení objevit. „Za zády máme kostel svatého Mořice, do josefinských reforem kolem něj bylo pohřebiště, hřbitov byl samozřejmě exhumovaný, to znamená, že celistvé hroby nepředpokládáme, skládku lidských kostí ano. Směrem tam, kde je dnes křižovatka, bychom nějaké opevňovací prvky očekávat mohli,“ dodává Zatloukal.

Co archeologové objeví, se dá jen těžko předpokládat. Při dřívějších průzkumech pod blízkým obchodním domem našli například základy a zdivo starého románského domu. „Byla tam jedna z významných staveb, základy románského domu. Asi bychom tady druhý nečekali, to by byla ta překvapení,“ uzavírá archeolog.

První výsledky průzkumu by mohli mít archeologové na přelomu května a června. Celá rekonstrukce historické části města má podle plánu skončit v listopadu.

autor: bam
Spustit audio