Unikátní filmový dokument o Přerovském povstání bude mít opožděnou premiéru

12. září 2020

Fakta, osobní příběhy, vzpomínky účastníků i nové informace o květnových událostech roku 1945. To vše zahrnuje filmový dokument Muzea Komenského s názvem Přerovské povstání... 75 let poté. Jeho dnešní premiérové projekce se můžete v přerovském kině Hvězda zúčastnit i vy. Nabízíme vám malou pozvánku.

„Bylo jich asi šest, začali mlátit do dveří a dědeček jim šel otevřít. Ptali se, kde je otec,“ vzpomíná František Gremlica, kterému bylo teprve pět let a dodnes si pamatuje, jak mu Němci přímo před jeho očima zastřelili otce. Údajně za přechovávání zbraní. Vypráví o tom v dokumentu.

„Vtrhi dovnitř, táta tam byl, tak ho začali honit. Druhá skupina šla z druhé strany od sousedů a tam byl plot. Nakonec ho jeden přes okno automatem zastřelil. Okno bylo prostříleno a on měl v těle devět ran,“ pokračuje Gremlica.

Také Zdeňka Gernerová utíkala prvního května v ulicích Přerova před kulkami Němců. „Střely kolem mě létaly. Úplně se mi podlamovaly nohy, to si pamatuji dodnes,“ popisuje pamětnice.

Autorům dokumentu se podařilo vyzpovídat dalších 9 pamětníků. Spoluautorem je i historik Petr Sehnálek. „To nejúhlavnější je připomínat i po tom tři čtvrtě století památku lidí, kteří tomu dali to nejcennější, vlastní život,“ uvedl historik.

Přerovské povstání nacisté potlačili během deseti hodin. Jako odvetu pak 2. května na vojenské střelnici na Lazcích zastřelili 21 lidí.

„Přerovské povstání má nadregionální význam, protože je v podstatě začátkem celé série květnových povstání českého lidu,

Slavnostní premiéra dokumentu o přerovském povstání se v kině Hvězda koná v sobotu v 15 hodin. Poté bude následovat beseda s jeho tvůrci, historiky a pamětníky.

autor: kra
Spustit audio