Unikátní snímky Oldřicha Mikulici zachycují život kukačky jako nikdy předtím

28. únor 2017

Podle časopisu BBC Wildlife je ornitologickou knihou měsíce a aspiruje možná i na knihu roku. Amatérský fotograf Oldřich Mikulica v ní v unikátních snímcích ukazuje život kukačky. Knížka navíc čtivou formou vyvrací zažité mýty o tomto ptačím vetřelci.

Fotografie, které nesvedli ani profesionální ornitologové, doplnil tým vědců včetně jednoho Čecha komentáři. Knížka ve světě vzbudila velký ohlas. Dokonce má našlápnuto na ornitologickou knihu roku. Poté, co vyšla v zahraničí, má teď premiéru i v Česku.

„Kukačka je pro mě ptačí fenomén v přírodě a srdeční záležitost. Takový můj osud,“ říká Oldřich Mikulica. Na jižní Moravě už čtyřicet let fotografuje záhadami opředené kukačky. „Je to otázka náhody a štěstí. Jak se říká, ve správný čas musíte být na správném místě,“ dodává.

Spoluautorem knížky je olomoucký přírodovědec Tomáš Grim. Úspěch Mikulici vidí v tom, že se naučil přemýšlet jako kukačka, a tak má na kontě opravdové unikáty.

„Za dvacet let studia kukaček jsem jejich páření nikdy neviděl. V knize jsou záběry, nad kterými zůstává rozum stát, jak je Oldřich vyfotil. Kukačka přijde ke hnízdu, vybere vejce hostitele a parazituje. Potom na ni začnou útočit hostitelé. Celá akce trvá asi pět až deset vteřin. Kukačka klade a krade vejce rychleji než jakýkoliv jiný pták na světě. Zachycení takového okamžiku je nesmírně těžké,“ říká Grim.

Spoluautorem knihy o kukačkách je přírodovědec Tomáš Grim

Kniha Kukačka - nezvaný host čtivě vyvrací i zažité mýty o kukačkách.

„Proč je kukačka parazit? Proč si nestaví hnízdo? Proč se nechová slušně jako ostatní ptáci? Jeden z nejčastěji uváděných důvodů je, že dospělá kukačka žere chlupaté housenky. Jedovaté housenky by pro malé mládě měly být nestravitelným soustem. Nicméně Oldřich vyfotil celou sérii fotografií, kde ukazuje, že i různí hostitelé kukačky krmí mládě chlupatými housenkami. V tom případě musí být důvodem parazitismu a nestavění hnízd něco jiného,“ vysvětluje Grim.

Knížka už vyšla v holandštině, angličtině, chystá se vydání ve francouzštině a němčině. Britský časopis BBC Wildlife ji vyhlásil Knihou měsíce. Jeden z předních světových biologů Tim Birkhead ji v recenzi pro časopis BBC Wildlife dokonce označil jako ornitologickou knihu roku.

autor: bam
Spustit audio