Univerzita Palackého dnes předá čestný doktorát uznávanému imunologovi Městeckému

14. květen 2013

Čestný titul Univerzity Palackého „doctor honoris causa“ získá uznávaný imunolog Jiří Městecký. Mimořádným způsobem přispěl ke spolupráci světově proslulých vědeckých pracovišť s olomouckými imunology a alergology.

Profesor mikrobiologie a všeobecného lékařství v klinické imunologii a revmatologii na Univerzitě of Alabama v Birminghamu Jiří Městecký je jedním z nejuznávanějších světových imunologů.

Za své objevy získal řadu českých i mezinárodních ocenění, v roce 2007 například cenu Česká hlava.

S olomouckou univerzitou začal spolupracovat už v roce 1997 v rámci česko-amerických grantů. Od roku 2003 se pak napojil přímo na pracovníky Ústavu imunologie olomoucké lékařské fakulty.

Jeho kolegové neskrývají obdiv k jeho práci, a považují ho dokonce za nejlepšího odborníka na světě v oboru slizniční imunity.

Přestože Městecký v současné době žije a pracuje v Birminghamu v USA, neztratil se svou rodnou zemí kontakt a stojí i za sérií stáží výzkumných pracovníků a studentů olomoucké lékařské fakulty právě na Univerzity of Alabama.

Desky s čestným doktorátem převezme za zvuků slavnostních fanfár a v taláru Univerzity Palackého dnes ve 13 hodin v olomouckém Arcibiskupském paláci.

autor: bam
Spustit audio