Univerzita Palackého navázala spolupráci se sportovními kluby. Nový projekt spojí vědu s praxí

13. únor 2018

Nový projekt Univerzita pro sport umožní v Olomouci spolupráci fotbalové Sigmy, hokejistů, volejbalistek, házenkářek DHK Zora a Golf Resortu ve Vésce s vysokoškolskými odborníky a studenty. Konkrétním cílem projektu jsou studijní stáže ve sportovních klubech, vzdělávací programy, vzájemné využívání sportovišť i marketingová podpora aktivit.

„My už jsme v konkrétním jednání s jednotlivými kluby a hledáme cestu, aby to bylo vzájemně výhodné. Nemělo by to být primárně postaveno na tom, že to ty kluby bude stát nějaké mimořádné množství peněz, ale opravdu chceme využít to know-how, které máme my, v propojení s praktickým know-how které mají ty kluby,“ říká děkan Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci Michal Šafář. Počítá s propojením vědeckého výzkumu a dlouholetých praktických zkušeností sportovních klubů.

Finanční podmínky spolupráce obě strany podle autora projektu Univerzita pro sport Michala Zbraňka dojednávají. „Zatím by to kluby nemělo stát nic. Samozřejmě pokud budou mít kluby zájem využívat Aplikační centrum Baluo, budeme se bavit o podmínkách, které by v rámci toho partnerství měly být nastavené,“ uvedl Zbraněk.

Aplikační centrum Baluo nabízí kvalitní vědecké zázemí po sport. Jan Bělka z házenkářského klubu DHK Zora se případných finančních výdajů neobává: „Když tam budou nějaké finanční požadavky, jsme připravení do toho určitý obnos investovat. S tím se počítá. Nebudou to žádné horentní sumy, ale určitě to máme v klubu ošetřené.“

Stáže v klubech pro studenty

Důležitou součástí celého projektu budou stáže v klubech. Zkušenost s nimi má student rekreologie Miroslav Chládek, který se dvěma dalšími kolegy pracoval ve fotbalové Sigmě Olomouc. „Byli jsme na posledních čtyřech domácích zápasech jako studenti z fakulty. Byli jsme vždycky rozděleni na pozice, kde jsme se každý zápas průběžně střídali, ať už to bylo ve VIP zóně, pomáhat, koordinovat, nebo jsme dostali foťáky a točili jsme záběry ze zápasu,“ popisuje průběh stáže.

Na projektu se podílí také olomoucká radnice, které podporuje sportovní kluby ve městě a je vlastníkem některých sportovišť, například zimního stadionu.

autor: min
Spustit audio