Univerzita Palackého otevřela nové inovační centrum Envelopa Hub, stálo 222 milionů korun

22. září 2023 10:42

Univerzita Palackého v Olomouci (UP) ve čtvrtek otevřela centrum moderních technologií s názvem Envelopa Hub. Její prostory poslouží k těsnější spolupráci mezi institucemi a firmami, k rychlejšímu uvádění výsledků výzkumu do praxe i k popularizaci vědy.

Sídlit zde budou inovativní firmy, k dispozici budou mít tři desítky kanceláří a laboratoří, po veřejnost bude sloužit coworking, tedy prostor pro spolupráci. Objekt vznikl na místě bývalé diskotéky Envelopa. Celkové náklady vyšly na téměř 222 milionů korun, zhruba 150 milionů pokryly evropské dotace, řekli dnes novinářům zástupci univerzity.

Výstavba budovy sloužící jako Centrum inovací a transferu technologií UP vznikla jako reakce na nedostatečné prostory Vědeckotechnického parku UP (VTP UP) v kampusu Holice, nově nabídne plochu dalších 1800 metrů čtverečních. Tato budova slouží k propojení Univerzity Palackého, tedy vědy a výzkumu, s byznysem - tedy firmami, které zde budou mít sídlo, zároveň půjde o propojení se státní správou a s Inovačním centrem Olomouckého kraje a městem. Všechny tyto subjekty se budou setkávat na jednom místě a spolupracovat spolu,“ řekl novinářům ředitel VTP UP Petr Kubečka.

Tato budova slouží k propojení Univerzity Palackého, tedy vědy a výzkumu, s byznysem. 
Petr Kubečka, ředitel VTP UP

Objekt nabídne zázemí současně firmám zaměřeným mimo jiné na optiku, zdravotnictví, nové materiály či informační technologie. Podobné místo dosud v Olomouci chybělo. Je dobře, že je to právě naše univerzita, která vybudovala prostor pro realizaci inovativních nápadů, z nichž bude mít užitek celá společnost,“ podotkl rektor UP Martin Procházka.
Pětipodlažní objekt nabízí 35 kanceláří a laboratoří, dvě venkovní atria a 50 parkovacích míst.

Vstupní foyer zdobí dekorativní mozaika z 90. let, která byla odborně sejmuta při demolici původní budovy. Srdcem nového objektu je moderní coworking Element sloužící ke sdílení zkušeností, znalostí či inovativních nápadů. Využívat ho mohou studenti, podnikatelé i firmy. Zájemci si mohou pronajmout 28 pracovních míst s možností přístupu v nepřetržitém režimu, konat se zde budou pravidelně i akce pro veřejnost, jako jsou besedy a workshopy,“ doplnil mluvčí UP Egon Havrlant.

Slavnostní otevření nového inovačního centra Envelopa Hub v Olomouci

Budova je také sídlem Digitálního inovačního hubu Digi2Health, který sdružuje UP, Fakultní nemocnici Olomouc a Inovační centrum Olomouckého kraje. Jeho náplní je otevírat nové možnosti pro malé a střední firmy k využití digitálních nástrojů a inovací, posílit tak jejich konkurenceschopnost a přispět k rozvoji zdravotnického sektoru. Envelopa Hub bude sloužit i k popularizaci vědy, své aktivity sem rozšíří nedaleká Pevnost poznání, která zde otevře technologickou laboratoř UP_LAB. Návštěvníci se zde budou moci seznámit s moderními technologiemi pro vzdělávání, jako jsou 3D tiskárny, virtuální realita, umělá inteligence, roboti nebo programovatelné moduly.

Envelopa Hub se naplno rozjede 1. října, podle ředitele VTP UP Petra Kubečky je jeho kapacita již nyní naplněna, poptávka firem po podobných prostorách s napojením na univerzitu je podle něj vysoká.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Zdroj: ČTK

Spustit audio